Јањић: Др Костић својим изјавама обесмишљава своју тобожњу бригу за овај народ али обесмишљава и Устав Србије.

Игуман манастира Високи Дечани, архимандрит Сава Јањић реаговао је на последње изјаве председника САНУ др Владимира Костића рекао да Костић својим изјавама о Косову обесмишљава своју тобожну бригу за народ и светиње СПЦ, игнорише Устав Србије, вољу огромне већине грађана и саборни став свих епископа СПЦ.  

Јањић је се огласио посредством друштвених мрежа и написао да је дефетистички став др Владимира Костића о КиМ од раније познат јавности.

„Као грађанин има на њега право, али такве речи председника САНУ не само да не представљају ову институцију, већ наносе штету свим оним честитим људима који се њој свим срцем труде за КиМ и не деле његово мишљење (за које би, искрено речено, мало ко марио, да не долази од лица које је на тој функцији), написао је отац Сава Јањић.

Додаје да „са оваквим неодговорним ставом о КиМ, који упорно понавља у јавности као председник САНУ, др Костић обесмишљава своју тобожњу бригу за народ и светиње СПЦ, игнорише Устав Србије, вољу огромне већине грађана и саборски став свих епископа наше Цркве. Реч председника САНУ зато носи са собом и неизбежну одговорност и не може се узети као тек необавезно и лично мишљење једног преофесора и неуролога“.

Игуман манастира Дечани позива др Костића да се „за почетак више бави темама из своје струке, а мање да вређа и провоцира осећања великог броја људи, посебно на КиМ, уколико жели да помогне нашем народу и Цркви на КиМ“.

„Балканолошки институт САНУ, на пример, већ доста доприноси документовању наше баштине на КиМ и то треба наставити. САНУ треба да очува свој професионални и морални углед у друштву, а не да дозволи да га појединци троше у неодговорним изјавама“, написао је отац Сава.  

Такође је подсетио на изјаву др. Костића из 2015. год на коју је тада реаговао председник Републике.

Најновији интервју др Костића за NewsMax Adria показује да он не наступа као приватна личност, већ као председник САНУ.

„И после скандалозне изјаве 2015. Костић је наставио да даје штетне изјаве о КиМ, нажалост без икакве одговорности“, напиосао је отац Сава Јањић.

Др Костић је у интервјуу за  News Max Adria између осталог изјавио да „Косово више није наше и да је лековито то признати“

Такође је у медијима током претходних дана изнео низ увреда на рачун владике Григорија рекавши да Косово није наше и да треба схватити те да  нико у нашем народу, укључујући и цркву нема тапију над истином.  

Повезани чланци

Back to top button