Jašari: Petorka od Kurtija zahteva hitno formiranje ZSO

Politički analitičar Šemsi Jašari ne sumnja da je glavni zahtev koji je „velika petorka“ uputila Abiljnu Kurtiju posle nedavne posete Prištini formiranje Zajednice srpskih opština „i to što pre, bez ikakvih odlaganja“, piše prištinski „Ekonomija onlajn“.

Jašari je dodao da su posrednici na sastanku u subotu Kurtiju doneli jasan i dinamičan plan koji, prema njegovim rečima, hitno mora da se sprovede.

„Naširoko je upozoreno da će biti pristup posrednika odlučan, da je dijalog nešto što se mora nastaviti i da više nema vremena za gubljenje uz isticanje činjenice da je bezbednost na severu Kosova. Ono što sam video posle sastanka bilo je malo informacija, ali se podrazumevalo da su posrednici Kurtiju doneli jasan i dinamičan plan, koji mora da se sprovede bez odlaganja“, rekao je Jašari.

Naglasio je da je glavni zahtev koji je evropska petorka stavila pred „Kosovo“ osnivanje Zajednice srpskih opština, i da je od vitalnog značaja da se sprovedu sporazumi postignuti u Briselu i Ohridu kako ne bi došlo do eskalacije situacije.

Jedno je poznato – glavni zahtev Kurtiju, koji je već dosta puta ponavljan, jeste osnivanje Zajednice i nastavak dijaloga bez uslovljavanja. Ono što se očekuje u narednim danima i nedeljama je nova dinamika u primeni postignutih dogovora“, kaže Jašari.

Smatra da je to nešto što je prirodno i što se očekuje od međunarodnih posrednika.

Kako dodaje, tzv. Kosovu poznati su zahtevi međunarodne zajednice, i bez obzira na to koji će biti prvi sproveden, međunarodni posrednici znaju da je ključni uslov osnivanje Zajednice sa srpskom većinom.

„Čini se da je Kurti iscrpeo toleranciju kojom je mogao da manevriše, da postavlja uslove da se implementacija obavi u paketima ili drugim redosledom“, rekao je Jašari.

(Ekonomia onlajn )

Povezani članci

Back to top button