Јевтић: Равноправно учешће особа са инвалидитетом у свим сферама друштвеног живота мора бити императив за институције и грађане

Министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић је поводом обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом изјавио да императив свих мора бити потпуно и равноправно учешће особа са инвалидитетом у свим сферама друштвеног живота.

„Поштовање основних људских права, достојанства и вредности сваке особе су универзална начела и обавезе“, подсетио је Јевтић.

Он је поводом позвао јавност на међусобно разумевање и јачање свести о толеранцији, помоћи и заштити права особа са инвалидитетом и позвао грађане али и институције да се више ангажују како би особама са инвалидитетом било омогућимо да на равноправној основи имају приступ средини, информацијама, образовању, запошљавању и друштвеној заштити.

„У том погледу особе са инвалидитетом организације и удружења која раде на њиховој одрживој интеграцији у друштво увек могу рачунати на подршку Министарства за заједнице и повратак“, нагласио је Јевтић.

Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар, обележава се од 1992. године, када је Генерална скупштина Уједињених нација усвојила резолуцију која предвиђа једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву особа са инвалидитетом.

Повезани чланци

Back to top button