Јевтић разрешио дилему: Нема ПЦР тестова за улазка на Косово из Србије

Министар за заједнице и повратак у Косовској влади Далибор Јевтић саопштио је посредством друштевних мрежа да за улазак на Косово из Србије није потребан ПЦР тест.  

Јефтић је тима разјаснио дилему која влада након најновије одлуке Министарства здравств Косова и Владе Косова о посебним мерама заштите против пандемије Ковид 19.

„Да разјаснимо дилему око ПЦР тестова за улазак на Косово из Србије: Негативан ПЦР тест на ковид-19 није потребан“, написао је Јевтић на Твитеру.

Влада Косова синоћ је усвојила нови пакет мера у коме се наводи да грађани који улазе на Косово морају да имају негативан ПЦР тест или ће у супротном морати да буду у изолацији седам дана.

„Грађани који улазе на Косово, укључујући и оне са привременим или сталним боравком, који долазе из високо ризичних подручја, морају да имају негативан ПЦР тест за Ковид- 19 не старији од 72 сата, наводи се између осталог у најновијој одлуци Владе Косова.

У одлуци владе се наглашава да је ПЦР тест обавезан за све који улазе на Косово, осим за путнике који уђу преко аеродрома или административних прелаза и напусте територију Косова у року од три сата.

Одлука се такође не односи и на професионалне возаче под условом да се придржавају међународног протокола о заштити против Ковида 19 као и на оне стране држављане који аутобусима пролазе у транзиту кроз Косово, под условом да се не задржавају дуже од пет часова.  Из ових одлука изузете су и стране дипломате са породицама које су акредитоване на Косову.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button