Канцеларија за КиМ: Недопустиво малтретирање председника УНС-а и књижевника Жарка Миленковића од стране косовске полиције

Канцеларија за Косово и Метохију је саопштила да је недопустиво и срамотно малтретирање којем су од стране до зуба наоружане Kосовске полиције у Преоцу синоћ били изложени дугогодишњи новинар и председник Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић и уредник књижевних програма Дома културе „Грачаница“ Жарко Миленковић.

Њих је пола сате пре поноћи на кружном току у Преоцу, недалеко од Грачанице зауставила група полицајаца са панцирима и оружјем, извукла их из аутомобила, који су детаљно претресали, грубо се према њима опходила, ударала их по ногама, а на питање Ракочевића и Миленковића да ли постоји неко у редовима јединице ко говори српски језик, добили су одговор на албанском повишеним и грубим тоном.

Додатно, полицајци су одбили да се легитимишту и оставе свој полицијски број.

„Ово је још један пример репресије и одмазде коју над српским народом у покрајини спроводи режим Аљбина Kуртија, а којег нису поштеђени ни новинари, ни радници у области културе. Ово ничим изазвано малтретирање по етничкој основи лице је и слика наводне демократије која влада на простору Kосова и Метохије, у којој су Срби криви самим својим постојањем и употребом свог, матерњег, српског језика.

Иако су се овим поводом Ракочевић и Миленковић обратили, како мисији ОЕБС, амбасадама САД и Немачке на Kосову и Метохији, тако и тзв. Полицијском инспекторату Kосова, никакав одговор нису добили. Из свега наведеног евидентно је да на Kосову и Метохији дискриминација замењује закон, право и правду када су Срби у питању и о свим етнички мотивисаним инцидентима и нападима на Србе на KиМ детаљно ћу говорити и током предстојеће рунде дијалога у Бриселу.

Повезани чланци

Back to top button