„Kasica prasica“ u utorak premijerno u Gračanici


„Kasica prasica“, nova predstava Narodnog pozorišta Priština nastala po tekstu francuskog pisca Ežena Labiša u režiji Ksenije Krnajski, premijrno će biti odigrna u Gračanici u utorak u 20 časova.

Prva repriza igraća se sutradan u 19 časova u Zubinom Potoku u Domu kulture „Stari Kolašine“.

„Grupa zgubidana, dovoljno lukavih da žive od tuđeg rada, živi u malom mestu i kao glavni društveni događaj imaju igranje karata subotom. Skupljaju novac od uloga i premije i planiraju da sa njim učine nešto krupno od ‘opšte koristi’. To krupno se, kad se novac izbroji, pretvori u gomilu sitnih interesa.

Prvi put sam režirala predstavu u NP Priština i svim svojim saputnicima u “Kasici prasici” neizmerno sam zahvalna što su svojim talentom, veštinom i vrednoćom učinili da svaki dogovor bude prijateljski i precizan, a probe mali kolektivni praznici” rekla je rediteljka Ksenija Krnajski.

Labiš je u ovom svom vodvilju iz 1864. sočno i duhovito isheklao likove koje glumci i 150 godina kasnije sa uzbuđenjem igraju na scenama širom sveta, a publika se smeje malograđanštini, neobrazovanosti, mitomaniji i sebičluku, baš kao da je to o ‘tamo nekima’, a ne o ‘ovde, nama’. 

Za scenografiju u predstavi „Kasica prasica“ su bili zaduženi Goran Stojčetović i Ksenija Krnajski, kostimografkinja je Selena Orb, a kompozitor Vladimir Petričević. Scenski pokret je rešila Isidora Stanišić, dizajn svetla je uradio Radomir Stamenković.

U predstavi igraju: Bojan Stojčetović kao Šambursi, Aleksandra Cucić kao Leonida, Milica Burazer kao Blanša, Branko Babović kao Koladan, Nemanja Janičić kao Kordanboa, Tamara Tomanović kao Bokanten, Nikola Stanković kao Feliks, Rade Maričić kao Silven, Jelena Orlović kao Benžamen/Žozef, Nikola Đorđević kao Kokarel i Nebojša Đorđević kao inspektor.

Povezani članci

Back to top button