KFOR: Rešenje tražiti dijalogom, obe strane da budu konstruktivne

Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuča izjavio je da je ta misija pozvala sve strane na KiM da se, kako je rekao, konstruktivno angažuju da omoguće bezbednost i slobodu kretanja i istakao da rešenje situacije treba tražiti putem dijaloga.

„Kfor pomno prati situaciju na severu Kosova. Kfor ima pun kapacitet, uključujući i osoblje, da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice, na celoj teritoriji Kosova, prema svom mandatu zasnovanom na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine“, rekao je Ristuča za N1.

Dodao je da je Kfor od oktobra pojačao svoje prisustvo, uključujući ovonedeljne dodatne vojnike i patrole na severu KiM.

„Očekujemo da svi akteri blisko sarađuju sa Kforom i da se uzdrže od provokativnih izraza sile, da omoguće slobodu kretanja na Kosovu. Kfor će nastaviti da ispunjava svoj mandat prema Rezoluciji 1244 za sve zajednice na Kosovu. Pozivamo sve strane da se konstruktivno angažuju da omoguće bezbednost i slobodu kretanja na Kosovu. Rešenje treba da se  traži putem dijaloga“, dodao je Ristuča.

(Izvor: N1)

Povezani članci

Back to top button