Кључна реч са Срђаном Младеновићем: Трајање српског народа посведочено кроз многе историјске изворе

Када говоримо о Србима у средњем веку обавезно наводимо владаре из лозе Немањића иако, не тако ретко, не умемо ни ваљано да их побројимо, а тешко ћемо се и присетити ко је овим просторима владао пре њих.

Никако не пропуштамо да нагласимо да се на нашем двору јело златним виљушкама док су „неки тамо“ то чинили прстима, али зато завлада мук када треба да наведемо из којих смо рудника добијали злато од кога смо правили прибор за јело.

Тврдимо да смо увозили Сасе како би рударили за нас, а дубоко се замислимо над питањем ко нам је написао закон о рудницима. Историчар Срђаном Младеновић из Штрпца написао је докторат „Црквени поседи на Косову и Метохији у периоду средњег века“  и  помоћи ће нам да из угла званичне науке  у  емисији „Кључна реч“ закорачимо у ову епоху, говоримо о ономе што знају књиге „староставне“, а чега нема у школским уџбеницима.

„Кључна реч“ је серијал од четири интревјуа настао у продукцији портала Ризница из Грачанице који је подржало Министарство за културу и информисање Републике Србије. 

Емитује се на телевизијама: ТВ Мост – Звечан, РТВ Мир – Лепосавић, РТВ Пулс – Шилово и РТВ Грачаница.

Повезани чланци

Back to top button