Козарев: Последњи напади на Србе недопустиви и нецивилизацијски облици понашања

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохије Душан Козарев осудио је синоћну паљевину српске куће у Ораховцу, као и последњу серију напада на Србе у повратничким селима у општинама Пећ и Исток.

Током данашње посете општинама Гњилане, Витина и Косовска Каменица Козарев је рекао да је питање безбедности српског и неалбанског становништво изазов, али да држава Србија води рачуна да активно и интензивно обавештава међународну заједницу о сваком нападу и инциденту.

„Свака врста прогона у 21. веку апсолутно је недопустива. Више од 20 година је прошло од сукоба на овом простору. Нема те врсте оправдања за било који екстремизам према Србима и неалбанцима али нажалост видимо да и тога има“, рекао је Козарев.

Нагласио је да посебно охрабрује чињеница што у последњих осам година, колико је трајао процес дијалога Бегорада и Приштине, међу српским становништвом на Косову и Метохији нема људских губитака. Међутим, последњи напади на Србе, како је истакао, ипак  обесхрабрују.   

„Држава Србија је међународним оквирима јача него икада пре и ту је  да скрене пажњу у свету да се у 21. веку гетоизира један народ који живи од вајкада – свој на своме“, рекао је Козарев.  

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију рекао је да је недопустив и нецивилизацијски облика понашања „било да су у питању, како је рекао, таксе које су приштинске власти недавно укинуле или покушај застрашивања и прогона људи са својих огњишта, што су последњи инциденти и показали“.

Козарев је ово изјавио током данашње посете болници у Пасјану.  

Иван Миљковић

Повезани чланци

Back to top button