Краљевачки крвави октобар

Окупаторски војници нацистичке Немачке су 14. октобра 1941. године у Дугом светском рату починили један од најтежих ратних злочина стрељавши у Краљеву 6.000 српских цивила, укључујући жене и децу.

Масакр у Краљеву  назив је за масовна стрељања грађана Краљева која су у октобру 1941. за време Другог светског рата у окупираној Србији извршиле немачке окупационе снаге.

Стрељања су се догодила у знак одмазде због устаничке активности у околини града, односно како би се терором деблокирао град.

Први таоци су узети 14. октобра, потом је у ноћи 15/16. октобра стрељано 1.736 људи. Касније је још једна велика група грађана заробљена на превару и стрељана два дана касније, што је резултовало укупним потврђеним бројем од 2.190 људи који су евидентирани именом и презименом.

Последњи дан стрељања, био је 20. октобар. Чланови Ватрогасног друштва, контролисаног кретања и под сумњом немачких власти од изласка њихових колега из Краљева, који су преко Ибарског моста, на превару као ватрогасни оркестар прошли поред немачких стражи, 27. септембра 1941. ка одреду на Гочу, према наређењу Команданта Места, одређени су да после стрељања сахрањују жртве.

У Краљеву је после Другог светског рата, 1950. године основан Народни музеј, где постоји стална поставка која говори о Краљевачком масакру из 1941.

Повезани чланци

Back to top button