Краснићи у Хагу: Нисам учествовао у прогону чланова ДСК

Саслушање четворице бивших лидера ОВК Хашима Тачија, Кадрија Веселија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељимија, који се терете за ратне злочине и злочине против човечности завшрено је данас пред Специјаоним већима специјализованог суда у Хагу.

Током пре поднева уводну реч имала је одбрана бившег потпредседника приштинског парламента Јакупа Краснићија. Опутжбе које је тужилаштво навело немају никакве везе са Красничићем који је био портпарол ОВК те да као службеник за односе са јавношћу не може да буде укључен у војно оперативна питања, тврди одбрана.

У обраћању, након уводне речи одбране, Јакуп Краснићи је рекао да је невин по свим тачкама оптужнице за које га терети Специјални суд у Хагу додајући да је над албански народом на Косову стално вршено систематско насиље, убиства, депортације те да за њега нико не може да каже да је починио било који од наведених злочина.

Неистином је назвао и оптужбе да је учествовао у прогону чланова партије Ибрахима Ругове.

„Апсурдно је оптуживати ме за прогон чланова ЛДК и сам сам био део ЛДК, чланови моје породице и саборци су били чланови ЛДК. Само у изопаченом уму могла је да се јави идеја да бих могао да будем део прогона чланова своје породице, својих сабораца”, рекао је Краснићи..

Одбрана Јакупа Краснићија верује да ће он бити ослобођен јер како је речено поуздани сведоци не постоје те да нико не може да потврди да био присутан током испитивања, мучења и малтретирања било кога од стране Јакупа Краснићија.

Адвокати одбране захтевали су измену редоследа саслушања сведока, како би се омогућило раније саслушање сведока број 3. Суд је одбио предлог и затражио од Тужилаштва да назначи рок за саслушање свих исказа сведока. Наредно рочиште заказано је за 11. април.

Повезани чланци

Back to top button