Курти на Бледу: Узбуна у ЕУ за убрзање европских интерграција је шанса за Косово

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је у изјави за РТК рекао је да велика нада за Косово почива на томе што у ЕУ влада општа узбуна да се убрза процес европских интеграција за земље које имају такве аспирације. 

Коментаришући учешће Приштине на Бледском стратешком форуму Курти је у међувремену, у интервјуу за Радио Телевизију Словеније, говорио о организацији избора у четири општине на северу Косова те нагласио да ће они бити одржати на јесен.

Окривио је Београд који, како је нагласио, чине све да спречи Србе на северу Косова и Метохије да се интегришу. Зато му је, како је навео, потребна помоћ међународне заједнице, посебно Европске уније, која би требало да уклони казнене мере против Приштине.

„Истина је да због ових мера трпе грађани, пословна заједница, али и државни органи у смислу споразума о стабилизацији и придруживању, који не иде напред. Сви грантови су суспендовани, а укидање ових мера је права ствар коју треба да уради ЕУ“, рекао је Курти.

Он је говорио и о значају јасне перспективе ЕУ у односима Београда и Приштине, која ће, како верује, одредити европску будућност обе стране.

(Репортери)

Повезани чланци

Back to top button