Курти на северу КиМ открио спомен-плочу пострадалом полицајцу и обишао општине Лепосавић и Зубин Поток

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је положио цвеће код спомен-плоче косовском полицајцу Енверу Зумберију који је на том месту страдао 2011. године. Курти је претходно посетио Лепосавић, где се у општинској згради сусрео са актуелним градоначелником Љуљзимом Хетемијем.

Посета приштинског премијера Аљбина Куртија општинама Лепосавић и Зубин Поток одвија се неколико дана пре гласања за смену градоначелника у четири општине на Северу Косова и Метохије. У овдашњим медијма то се наводи и као један од могућих разлога због чега се приштински премијер у друштву министра за локалну самоуправу Ељберта Краснићија одлучио за посету градоначелницима у Лепосавићу и Зубином Потоку који су на то место дошли са свега стотинак освојених гласова на локалним изборима које су Срби бојкотовали.

У Лепосавућу је Курти на састанку са градоначелником Љуљзимом Хетемијем разговарао о инфраструктурним улагањима у ову општину. Бројни припадници косовске полиције, наоружани дугим цевима обезбеђивали су зграду у којој се одржавао састанак. Након тога, уз појачану пратњу,  приштиснки премијер упутио се у Зубин Поток. У друштуву тамошњег градоначелника Измира Зећирија, директора и министра полиције Газменда Хоџе и Џељаља Свечље  Курти је открио спомен – плочу и полижио цвеће где је у јулу 2011. године код места Вараге постадао један припадник косовске полиције.

Српска листа и Канцеларија за КиМ: Посета у циљу провокације и дестабилизације ситуације на терерну

Посета Аљбина Куртија има за циљ дестабилизацију ситуације на терену и изазивање тензија, саопштила је Српска листа.  Више је него јасно да је својим доласком желео да испровоцира реакцију народа и себе представи као жртву како би зарадио још који политички поен или глас за предстојеће изборе. Српски народ је и овог пута показао изузетну суздржаност и трпељивост“, наведи Српска листа. Из Канцеларије за Косово и Метохију подсећају да Аљбин Курти одлучује да подигне нове тензије на северу Косова и Метохије, одласком у општине Лепосавић и Зубин Поток само  дан уочи наставка дијалога у Бриселу. Подсећају да је приштински премијер још једном показао да га никаква нормализација и деескалација стања на терену не занима.

Куртијев потез изазвао је револт и огорчење Срба који у њему виде окупатора који их свакодневно малтретира и над њима спроводи институционално, физичко и свако друго насиље, оцењује Канцеларарија за Косово и Метохији и поставља питање ко је и на који начин одобрио Куртијеву посету северу, ко је од међународних представника био обавештен, да ли су Кфор и Еулекс асистирали и дали сагласност за ову провокацију?“

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button