Курти у приштинском парламенту: Наши међународни савезници осмислили су пакет који садржи де факто призање

Премијер самопроглашених институција у Приштини Аљбин Курти, у обраћању просланицима у Скупштини, рекао је да су лидери опозиционих партија прихватили француско – немачки план али да га он због поверљивости документа није донео у Скупштину.

Курти је нагласио да предлог није производ преговора, додајући да је уследио  три недеље након састанка који је одржан 18. августа прошле године.

„Прихватио сам принцип који су тражили европски посредници. Текстуални садржај сам поделио са лидерима опозиционих партија, али не и у Скупштини, иако верујем да после много месеци од тог предлога готово ништа не остаје непознато, што представља добру основу за даље расправе које почињу следећег понедељка “, рекао је Курти.

Курти је додао да су међународни савезници осмислили европски план као пакет који ће унапредити чланство Косова у међународном систему, а који садржи фактичко признање.

Нагласио је да предлог садржи тачку о формализацији статуса Српске православне цркве, која се, како је рекао, назива верско правно лице, односно верска заједница на Косову.

„Споразум садржи међусобно признавање де факто форме. За СПЦ, као што сам рекао, предлог споразума садржи тачку о формализацији статуса Српске православне цркве. Формализација не значи преговоре о њеном статусу, нити расправу о посебним правима, већ се у законодавству Косова помиње као верско правно лице, односно верска заједница. Озваничавање статуса православне цркве извршено је кроз њено признавање као једне од верских заједница на Косова у релевантном закону. Наша земља је либерална демократија, заснована на јасној димензији људских права”, рекао је Курти.

Повезани чланци

Back to top button