Квинта: Резултати избора на северу нису дугорочно и одрживо решење

Чланице КВИНТЕ Француска, Италија, Немачка, Велика Британија и САД саопштиле су да резултати избора који су одржани 23. априла на северу Косова нису дугорочно политичко решење иако су они одржани у складу са косовским уставом и захтевима, преносе приштински медији.

У заједничком саопштењу Квинта ја позвале све актере, укључујући и локалне заједнице хитно заједничим снагама делују на решењу које обезбеђује одрживу репрезентативну и партиципативну демократију у четири општине на северу Косова.

„Не би требало да буде акција или иницијатива – укључујући новоизабране градоначелнике општина и скупштина општина – које не служе народу или које могу утицати на тензије. Ово укључује обављање послова који су већи од административних овлашћења и процеса преузимања дужности пошто градоначелници не морају да положе заклетву“, наводи се у саопштењу

Чланице Квинте позивају све стране да се уздрже од употребе силе или акција које распирују тензије и подстичу сукобе.

Велика петорка је на крају саопштила да подржава дијалог ЕУ за нормализацију односа Београда и Приштине укључујући и потребу хитног напретка у стварању Заједнице општина са српском већином.

Повезани чланци

Back to top button