Лајчак: Нова рунда разговора на високом нивоу у септембру

Нова рунда разговора Београда и Приштине на високом нивоу биће одржана у септембу најављено је у Бледу након састанка премијера привремених институција у Приштини Аљбин Куртија са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Њих двојица су у разговарали о нормализацији однос и спровођењу декларације од 3. јуна, споразума између Косова и Европске уније о корацима које Влада у Приштини треба да предузме за деескалацију ситуације на северу .

„Имао сам данас важан састанак са премијером Аљбином Куртијем на Бледу. Наша главна тема разговора биле су припреме за наредни састанак на високом нивоу у септембру са фокусом на нормализацију односа и имплементацију декларације од 3. јуна“, написао је Лајчак на Твитеру.

Курти обавестио Пича о имплементацији Братиславског споразума

Премијер привремених институција у Приштини састао се на бледском језеру са специјалним изаслаником Уједињеног Краљевства за западни Балкан Стјуартом Пичем.

Како се наводи у саопштењу из Крутијевог кабинета Курти и Пич су разговарали о регионалној сарадњи, актуелним питањима и ситуацији у четири општине на северу Косова и Метохије.

Курти је обавестио Пича „о напретку имплементације Братиславског споразума у вези са потпуном деескалацијом ситуације на северу Косова”.

Подсетивши да су прошла два месеца од последњег инцидента у четири општине на Северу КиМ Курти је навео и да од тада није било протеста.

Назначио је да је повећан је број радника у зградама општина док је присуство полиције у и око општина пропорционално смањено. 

„Имамо деескалацију ситуације захваљујући сарадњи грађана српске заједнице и деловању институција Косова. Сада је важно бити на опрезу у погледу поновне ескалације која може произаћи из изјава и поступака државног врха Србије“, рекао је Курти.

Повезани чланци

Back to top button