Lazar Petrović brat ubijenog dečaka iz Cernice: ‘’Imao sam brata, zvao se Miloš!“

Četvorogodišnji Miloš Petrović je bio nevino dete koje se u pogrešnom trenutku našlo na mestu za koje je zločinac odlučio da treba da bude napadnuto.

Brat ubijenog Miloša, Lazar Petrović kaže da ni posle dvadeset godina rane ne zaceljuju.

„Buditi se svakog jutra sa istom slikom kukavičkog napada.  Neprestana bol koju osećamo svakog dana, ja, moja porodica i žitelji našeg sela urezana je duboko u nama, priča Lazar

Kaže da je se svega seća, kao da je juče bilo.  

„Mesto napada na kojem je masakar počinjen udaljeno od kuće desetak metara. Svaki moj izlazak na ulicu jeste novi ožiljak na rani koji nikada neće proći“, priseća se brat ubijenog dečaka dok nastavlja priču:

„Naš mali brat Miloš, bio je dete čija je pojava bila poželjna kod svakog domaćina u Cernici. Svaki meštanin  uzeo bi ga za ruku i poveo do prodavnice da mu kupi sladoled. Tako je bilo i tog kobnog dana. Stric Dragan ga je poveo da mu kupio sladoled. Ja sam bio na desetak metara udaljen od njih, na mostu. Najednom se začuo rafal, počeo sam da bežim i to je bilo sve čega se sećam. Sutradan me je probudila strašna vest. Moj mali braca je ubijen“, govori i posle dvadeset godina vidno potresen Lazar.

Ubistvo nevinog dečaka slika je koju ni vreme ni godine ne mogu da izbrišu. Miloš je stub srpskog opstaka sela koje se smestilo na obroncima brda i gleda na plodnu Kosovsku ravnicu, s jedne strane put Gnjilana, a sa druge, ka Vitini i Klokotu. Ovo je mesto koje i danas odoleva brojnim albanskim provokacijama i sporadičnim verbalnim ili fizičkim napadima na Srbe i njihovu imovinu.  

Porodica ubijenog dečaka ne gube nadu da je pravda ipak dostižna.

„Nadamo se da ćemo dočekati pravdu iako se za ovaj događaj još niko nije ozbiljno zaineresovao kako bi se pronašli počinioci ovog masakra. Držimo se one stare izreke – ‘’Pravda jeste spora, ali je dostižna’’, govori Lazar.

Tragedija je u potpunosti promenila tok života porodice Petrović.

„Svaki moj izlazak u selo, susret sa decom koja su tada bila njegovih godina a sada su vrsne momci sa više od 24 godine za mene je posebno težak. Tuga ne prestaje, ukopana je u nama zauvek dok god hodamo ovom zemljom. Iako sam 2005. godine dobio malog brata Mihajla i njegov dolazak na svet ponovo donelo naprasno prekinutu radost našoj porodici moje srce i posle 20 godine tiho šapuće jednu rečenicu

‘’Imao sam brata, zvao se Miloš, oduzeli su mi pravo da ga ikad više vidim i zagrlim“.

Tog 28. maja 2000. godine albanski ekstremisti su iz automatskog oružja otvorili rafalnu paljbu na Srbe koji su se okupili ispred prodavnice u selu. Na mestu su stradali trojica meštana, među njima i četvorogodišnji Miloš Petrović. Tokom napada ranjeno je još nekoliko građana Cernice.

Piše: Maja Živković

Povezani članci

Back to top button