Lažni unuk Džafera Deve zahteva da mu se vrati „dedovina“

Valjdet Deva, koji tvrdi da je unuk nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve, zahteva od Skupštine tzv. Kosova povratak porodične imovine koja je oduzeta njegovom navodnom dedi.

Poznavalac istorije Kosovske Mitrovice i univerzitetski profesor Nedžmedin Spahiu tvrdi,međutim, u izjavi za Tanjug da Valjdet Deva nije direktni potomak Džafera Deve.

„Tražim da se imovina Džafera Ibrahima Deve i Ćazima Ibrahima Deve, oduzeta od strane Suda okupacione Srbije, koja se sada koristi kao javna svojina, vrati potomcima i rođacima Džafera i Ćazima Deve“, napisao je Valjdet Deva koji živi u Švedskoj, na svom Fejsbuku.

O vlasništvu je, tvrdi, priložio kompletnu dokumentaciju, kao što su zapisnici sudskog postupka protiv Džafera i Ćazima Deve, kao i rešenja o oduzimanju imovine, u kojima su njih dvojica proglašeni neprijateljima Srbije i Jugoslavije i komunističkog režima.

Spahiu međutim, kaže da spomenuti Valjdet nema veze sa Džaferom Devom.

„To je jedan običan prevarant i nema nikakve veze sa Džaferom koji ima direktne potomke u Americi“, tvrdi ovaj profesor.

Džafer Deva je po istorijskim podacima, sarađujući sa nacistima za vreme Drugog svetskog rata, snosio najveću odgovornost za progon Srba, Jevreja i drugih nealbanaca sa Kosova i Metohije.

Bio je ministar unutrašnjih poslova Albanije 1943. i 1944. godine i jedan od članova Druge prizrenske lige, formirane za vreme Drugog svetskog rata, sa istom idejom kao i Prva- da se stvori Velika Albanija, koja je trebalo da obuhvati delove Srbije, Makedonije, Crne Gore i Grčke.

Ministarstvo kulture u Prištini, prošle godine je u okviru projekta koji finansiraju Razvojni  program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Evropska unija, odlučilo da renovira kuću Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice i pretvori je u kulturni centar.

Posle žestoke reakcije međunarodnih antifašističkih organizacija, jevrejskih društava, srpskih istoričara i političara, stranih ambasada, medija koji izveštavaju na srpskom, srpskih i nekoliko albanskih organizacija civilnog društva sa Kosova i Metohije, UNDP i Evropska unija su odustali od te ideje.

„Veoma sam zabrinut zbog planova za obnovu kuće Džafera Deve, poznatog nacističkog saradnika i protagoniste zloglasne SS divizije Skenderbeg. Nemojte da izvrćete istinu o holokaustu ili o ratnim zločinima koji su počinili nacisti i lokalni kolaboracionisti“, poručio je tada na tviteru nemački ambasador u Prištini, Jern Rode, nakon čega mu je pomenuti Valjdet poručio da je protiv njega tada podneo tužbu za „klevetu“ pred sudom u Berlinu.

Istoričar iz Tirane, Ali Paskal Milo, opisao je Džafera Devu kao najkompromitovaniju pronacističku osobu među Albancima na Kosovu i Metohiji i u Albaniji, tvrdeći da državni arhiv u Tirani poseduje dokumentaciju za takvu tvrdnju i za, kako je napisao „Devino zločinačko delovanje“.

Pre nekoliko godina, Evropska unija je finansirala renoviranje kulturnog centra, takođe u južnom delu Kosovske Mitrovice, koji i sada nosi ime Redžepa Mitrovice, predsednika vlade takozvane Velike Albanije za vreme Drugog svetskog rata, u kojoj je Džafer Deva bio ministar. 

Povezani članci

Back to top button