Малишан из Чешке крштен у Грачаници

Петнаестак дана пред први рођендан малени Чех Јан Шварц крштен је, на Стефандан, у једном од најзначајнијих и најлепших српских храмова, Грачаници, а да превале око 1.100 километара из чешког града Фридек Мистека до Косова и Метохије њега и родитеље нису спречили ни снегови, празничне гужве нити пандемија.

Јанов отац, Даниел Шварц, спојио је две највеће жеље – да Божић дочека на литургији у овдашњем православном храму, а затим и да му се син крсти баш на Космету. На тој светој српској земљи је толико заволео наш народ, да се и сам, иако пореклом из католичке породице, у децембру 2018. године крстио у Високим Дечанима. Тада је куму Димитрију Марковићу, хуманитарцу из Бајине Баште запосленом у Белгији, рекао да ће бити кум и на крштењу његове деце на КиМ, уколико их буде имао.

Даниел је у Секирачи код Подујева боравио неко време од 2008. године као припадник чешко-словачког контингента Кфора. Када је напустио ту службу постао је успешни генерални заступник познатог пољског произвођача спортске опреме за борилачке спортове којима се, иначе, и бави, али никада није заборавио блискост и непосредност коју је доживео у контакту са Србима са Космета, па им се стално враћао. Увек пуних руку, са донацијама и спортском опремом. Тако је и пред Јаново крштење са супругом Зузанком Горниаковом и кумом Димитријем посетио и даривао кик-бокс клуб у Лапљем Селу. Било је много хуманитарних акција овог Чеха и Срба у којима је Шварц и раније учествовао на Космету. Прикупио је новац за трактор који је олакшао земљорадничке послове породици Јевтић из села Рајановце код Косовске Каменице. Најновију новчану донацију поплављенима на КиМ прикупио је са пријатељима и послао, управо, ових дана.

(извор: Политика)

Повезани чланци

Back to top button