„Медимус“ и ове године у Призрену

Осми Међународни фестивал средњовековне музике „Медимус“ који организује Друштво пријатеља Манастира Светих Архангела, Дом културе „Грачаница“ и Фондација Свети Архангели биће организован у атријуму цркве Светог Спаса у Призрену 26. и 27. августа

Публици ће се у суботу од 20 часова представити Дуо лаута и Грејс Њуком.

Грејс Њуком је певачица, инструменталисткиња и професорка музике специјализована за средњовековне и ренесансне репертоаре. Поред сопственог средњовековног Ансамбла Руморум, наступала је и снимала са међународно познатим ансамблима за рану музику, укључујући Ансамбл Леонес, Ансамбл Перегрина, Ансамбл Жил Биншоа и Le Miroir de Musique. На овогодишњем Медимусу представиће нам се као гошћа Луте Дуо ансамбла. Грејс је студирала музикологију на Оксфорду, затим средњовековно певање и вокалну педагогију на Schola Cantorum Basiliensis, и од тада се редовно враћала у Школу као гостујућа професорка певања. Докторирала је на Универзитетима у Саут Хемптону и Бристолу. Поред наступа и подучавања, Грејс компонује сопствену музику и влогерка је за серију ренесансних концерата из Базела ‘ReRenaissance’.

Другог дана фестивала публици ће се од 19.30 часова представити Ансамбл „Парламенто“, а од 20.30 часова Ансамбл „Медимус“.

Ансамбл „Парламенто“ после само годину дана од оснивања освојио је прошле године јесењу награду Schola Cantorum Basiliensis „Vier Jahreszeiten“. Кад год су у прилици, труде се да пронађу начин да лепоту ране музике унесу и у своју локалну културу посећујући основне школе и центре за стара лица у земљама из којих потичу.

Ансамбл „Медимус“ настаје као природни спој уметника сродних музичких интересовања. Овај ансамбл је више од ансамбла – он је заправо пројекат који је осмишљен као рудимент неке будуће летње школе ране музике у манастирском простору.

„Медимус“ је фестивал средњовековне и ренесансне музике који даје јединствен спој аутентичног, старог Призрена, уметника и публике.

Покровитељ фестивала је Министарство културе и информисања Владе Републике Србије, а помогли су и: Телеком Србија, Windmill Нови Сад, Колашин превоз Зубин Поток.

Повезани чланци

Back to top button