„Medimus“ i ove godine u Prizrenu

Osmi Međunarodni festival srednjovekovne muzike „Medimus“ koji organizuje Društvo prijatelja Manastira Svetih Arhangela, Dom kulture „Gračanica“ i Fondacija Sveti Arhangeli biće organizovan u atrijumu crkve Svetog Spasa u Prizrenu 26. i 27. avgusta

Publici će se u subotu od 20 časova predstaviti Duo lauta i Grejs Njukom.

Grejs Njukom je pevačica, instrumentalistkinja i profesorka muzike specijalizovana za srednjovekovne i renesansne repertoare. Pored sopstvenog srednjovekovnog Ansambla Rumorum, nastupala je i snimala sa međunarodno poznatim ansamblima za ranu muziku, uključujući Ansambl Leones, Ansambl Peregrina, Ansambl Žil Binšoa i Le Miroir de Musique. Na ovogodišnjem Medimusu predstaviće nam se kao gošća Lute Duo ansambla. Grejs je studirala muzikologiju na Oksfordu, zatim srednjovekovno pevanje i vokalnu pedagogiju na Schola Cantorum Basiliensis, i od tada se redovno vraćala u Školu kao gostujuća profesorka pevanja. Doktorirala je na Univerzitetima u Saut Hemptonu i Bristolu. Pored nastupa i podučavanja, Grejs komponuje sopstvenu muziku i vlogerka je za seriju renesansnih koncerata iz Bazela ‘ReRenaissance’.

Drugog dana festivala publici će se od 19.30 časova predstaviti Ansambl „Parlamento“, a od 20.30 časova Ansambl „Medimus“.

Ansambl „Parlamento“ posle samo godinu dana od osnivanja osvojio je prošle godine jesenju nagradu Schola Cantorum Basiliensis „Vier Jahreszeiten“. Kad god su u prilici, trude se da pronađu način da lepotu rane muzike unesu i u svoju lokalnu kulturu posećujući osnovne škole i centre za stara lica u zemljama iz kojih potiču.

Ansambl „Medimus“ nastaje kao prirodni spoj umetnika srodnih muzičkih interesovanja. Ovaj ansambl je više od ansambla – on je zapravo projekat koji je osmišljen kao rudiment neke buduće letnje škole rane muzike u manastirskom prostoru.

„Medimus“ je festival srednjovekovne i renesansne muzike koji daje jedinstven spoj autentičnog, starog Prizrena, umetnika i publike.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, a pomogli su i: Telekom Srbija, Windmill Novi Sad, Kolašin prevoz Zubin Potok.

Povezani članci

Back to top button