Милован Ђилас

Југословенски политичар и дисидент Милован Ђилас, некада најближи сарадник Јосипа Броза Тита, ухапашен је 7. априла 1961. године.Ђилас је био је црногорски и југословенски комуниста, па дисидент, учесник Народноослободилачке борбе, политички теоретичар, и писац.

Рођен је 4. јуна 1911. године у селу Подбишће, код Мојковца. Имао је и старијег брата Алексу и млађег Миливоја. Школовао се у Колашину и Беранама, где завршава основну школу и гимназију. За време похађања гимназије активно се бавио писањем песама, запажених од стране ученика и наставника. У то доба прихвата и левичарске идеје.

После завршетка гимназије, одлази у Београд где почиње да студира филозофију и право на Београдском универзитету, 1932. године. Тада се повезује са илегалном скојевском организацијом и врло брзо постаје члан СКОЈ-а, септембра 1932. године. За време студија, активно је радио и као скојевски повереник на штампању, писању и растурању пропагандног материјала.

Вршио је пропагандни рад по Универзитету и објашњавао студентима циљеве и задатке радничког покрета и илегалне КПЈ. Због тога је неколико пута безуспешно избациван са студија. Крајем 1932. његову активност запазило је и чланство КПЈ, па је Милован Ђилас априла 1933. године примљен у КПЈ.

За време велике провале комуниста у Београду, полиција га је ухапсила у августу 1933. године, на пијаци. Милован Ђилас је пребачен у Главњачу, где су га испитивали Драги Јовановић и Светозар Вујковић. Није ништа признао, па је био претучен и остављен целу ноћ да без одеће лежи у својој ћелији. Сутрадан му је почело суђење пред Општинским судом града Београда, који га је по Закону о заштити државе осудио на пет година затвора.

За време свог боравка у Сремској Митровици, Милован Ђилас је успео да преведе три романа Максима Горког и десет његових приповедака, на два џака тоалет-папира, јер му није било дозвољено коришћење папира. Такође је превео и Милтонов „Изгубљени рај“, који ће касније наградити професор Милош Ђурић.

Иследници су га неколико пута затварали у самицу, тражили да открије партијску линију, али нису успели. Милован Ђилас је једне вечери био толико претучен, да ујутру није могао да стоји на ногама. Зато је решио да започне штрајк глађу. Сва јела која би му се сервирала просипао би и враћао. Крајем 1934. године имао је срчаних проблема, па су га на предлог лекара пребацили у удобнију ћелију и више није био у самицама.

Пуну казну није издржао. Помилован је и из затвора је изашао почетком 1936. године. По изласку из затвора, становао је код свог пријатеља са студија на периферији Београда. Наставио је да се бави комунистичком пропагандом.

Повезани чланци

Back to top button