Министарство културе писало Унеску поводом најновијих покушаја својатања српске културне баштине на КиМ

Министарство културе и информисања Републике Србије упутило је писмо директорки Унесковог Регионалног бироа за Европу поводом последњих „покушаја својатања српског културног наслеђа на Косову и Метохији и фалсификовања историје преко појединих медија из Албаније“, јавља РТС.

У писму  се изражава забринутост због садржаја који су преко медија пласирани јавности и указује на поступање супротно принципима Унеска, чији је и Албанија члан.

Како се наводи, културолошка различитост, карактеристична за Косово и Метохију, требало би да служи промовисању дијалога и мира међу народима на тој територији, а не покушајима отимања културног идентитета српског народа и кривотворењу историјских чињеница.

Истакнута је и захвалност на труду који Унеско улаже на очувању материјалног и нематеријалног српског културног наслеђа на Косову и Метохији.

„У писму се додаје да Министарство културе и информисања сматра да најновији примери покушаја присвајања српске баштине најбоље говоре о исправности одлуке Унеска да не прими тзв. ‘Косово’ у чланство те организације, уз констатацију да би такав став Унеска требало да остане чврст принцип и у будућности“, истиче се у саопштењу.

Извор
РТС

Повезани чланци

Back to top button