Министарство здравља: На Косову нема ни једног случаја мајмунских богиња

Заменица министра здравља Косова Дафина Геџа Буњаку рекла је да постоји реална опасност да вирус мајмунских богиња стигне и на Косово али је добра вест то што се он не шири брзо као Covid-19 те да због тога нема места паници.

На конференцији за медије којој је присуствовао и директор Националног института за јавно здравље Насер Рамадани, Геџа Буњаку је навела да Министарство здравља помно прати ситуацију, оцењује и анализира све доступне информације, процењује ризике по становништво у земљи и прирпема препоруке намењене здравственим радницима.

„Лекције којима нас је научио Ковида-19, још увек су свеже и уче нас да заразе могу брзо да се шире из једне земље у другу,  а Косово је окружено земља у којима има случајева заразе“ рекла је Геџа Буњаку.

Подаци релевантних светских институција говоре да је за сада нема извештаја о ширењу болести ваздушно-капљичним путем, већ углавном директним и блиским контактом.

У Националном институту за јавно здравље Косова већ су почеле припреме за набавку одговарајући реагенаса за дијагностичко тестирање на болест али и едуковање здравствених радника и грађана.

„НИЈЗК је саставио први документ, са препорукама и мерама за здравствене установе у вези са мајмунским богињама, који је дистрибуиран свим здравственим установама, а ускоро ће бити и ажуриран новим информацијама“ појаснио је професор Насер Рамадани.

Министарство здравља заједно са Националним институтом за јавно здравље прати дешавања у региону и шире и у сталном је контакту са Европским центром за превенцију и контролу болести и Светском здравственом организацијом речено је на данашњој конференцији за медије у Министарству здравља Косова.

Повезани чланци

Back to top button