Ministarstvo zdravlja: Na Kosovu nema ni jednog slučaja majmunskih boginja

Zamenica ministra zdravlja Kosova Dafina Gedža Bunjaku rekla je da postoji realna opasnost da virus majmunskih boginja stigne i na Kosovo ali je dobra vest to što se on ne širi brzo kao Covid-19 te da zbog toga nema mesta panici.

Na konferenciji za medije kojoj je prisustvovao i direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Naser Ramadani, Gedža Bunjaku je navela da Ministarstvo zdravlja pomno prati situaciju, ocenjuje i analizira sve dostupne informacije, procenjuje rizike po stanovništvo u zemlji i prirpema preporuke namenjene zdravstvenim radnicima.

„Lekcije kojima nas je naučio Kovida-19, još uvek su sveže i uče nas da zaraze mogu brzo da se šire iz jedne zemlje u drugu,  a Kosovo je okruženo zemlja u kojima ima slučajeva zaraze“ rekla je Gedža Bunjaku.

Podaci relevantnih svetskih institucija govore da je za sada nema izveštaja o širenju bolesti vazdušno-kapljičnim putem, već uglavnom direktnim i bliskim kontaktom.

U Nacionalnom institutu za javno zdravlje Kosova već su počele pripreme za nabavku odgovarajući reagenasa za dijagnostičko testiranje na bolest ali i edukovanje zdravstvenih radnika i građana.

„NIJZK je sastavio prvi dokument, sa preporukama i merama za zdravstvene ustanove u vezi sa majmunskim boginjama, koji je distribuiran svim zdravstvenim ustanovama, a uskoro će biti i ažuriran novim informacijama“ pojasnio je profesor Naser Ramadani.

Ministarstvo zdravlja zajedno sa Nacionalnim institutom za javno zdravlje prati dešavanja u regionu i šire i u stalnom je kontaktu sa Evropskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti i Svetskom zdravstvenom organizacijom rečeno je na današnjoj konferenciji za medije u Ministarstvu zdravlja Kosova.

Povezani članci

Back to top button