Мира Траиловић

Мира Траиловић, позоришна редитељка, оснивачица авангардног београдског позоришта „Атеље 212“ (1956) и БИТЕФ-а (Београдски интернационални театарски фестивал) умрла је 7. августа 1989. године.

Као редитељка је београдској публици први пут представила ;најзначајнија имена светске позоришне авангарде – Јонеска, Сартра, Олбија, као и популарни хипи-мјузикл „Коса“.

Траиловићева је заједно са Радошем Новаковићем била један од оснивача, а потом и дугогодишњи управник Атељеа 212, познатог позоришта у Београду.

Радила је од 1944. као спикерка у Радио Београду, где је касније постала редитељка и уредница драмског програма. Ту је упознала Драгољуба Гуцу Траиловића, тадашњег спикера, каснијег дописника „Политике“ из Париза, за кога се касније удала и узела његово презиме.

Дипломирала је режију на Факултету драмских уметности у Београду. Касније је на истом том факултету била професор. Заједно са Јованом Ћириловим је 1967. основала Београдски интернационални театарски фестивал – БИТЕФ). Својим бескрајним шармом и продорношћу, талентом за убеђивање, на БИТЕФ је доводила најавангарднија и најпознатија позоришта и представе. Довела је у Београд: Семјуела Бекета, Јежија Гротовског, Питера Брука, Ливинг театар, Еуђенија Барбу, Боба Вилсона, Ричарда Шекнера, Петера Штајна, Пину Бауш, Ла Маму, као и многе друге. За живота је одликована највишим одликовањима Француске, јер је део свог живота провела у Паризу у Театру нација.

Повезани чланци

Back to top button