Мирно на северу, ЦИК обавио жреб, амбасадори позивају на суздржаност

После јучерашњих тензија мирно је у свим српским општинама на северу Косова. Централна изборна Комисија у Приштини саопштила је у међувремену да ће и поред инцидената наставити активности за припрему и организацију локалних избора.

ЦИК је пре подне жребом утврдио редослед политичких субјеката за изборе градоначелника који ће 18. Децебра бити одржани у општинама Лепосавић, Звечан, Северна Митровица и Зубин Поток  Избори за одборнике скупштине општине Звечан и Лепосавић обавиће се 25. децембра, саопштено је из ЦИК – а.  Пет политичких субјеката пријавило је учешће за изборе у четири општине од којих су три и за изобре одборника у локалним парламентима Звечан и Лепосавић.   

Забринутост због подизања тензија на северу Косова су осим ЕУЛЕКС-а изразили и амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер и амбасадор Немачке Јорен Роде.

Ховенијер  је рекао да су САД забринуте због чињенице да у овом тренутку нису створени услови за одржавање локалних избора на северу Косова. Нагласио је да безбедност грађана треба да буде највиши приоритет и затражио од свих актера суздржаност.  

Повезани чланци

Back to top button