Mirno na severu, CIK obavio žreb, ambasadori pozivaju na suzdržanost

Posle jučerašnjih tenzija mirno je u svim srpskim opštinama na severu Kosova. Centralna izborna Komisija u Prištini saopštila je u međuvremenu da će i pored incidenata nastaviti aktivnosti za pripremu i organizaciju lokalnih izbora.

CIK je pre podne žrebom utvrdio redosled političkih subjekata za izbore gradonačelnika koji će 18. Decebra biti održani u opštinama Leposavić, Zvečan, Severna Mitrovica i Zubin Potok  Izbori za odbornike skupštine opštine Zvečan i Leposavić obaviće se 25. decembra, saopšteno je iz CIK – a.  Pet političkih subjekata prijavilo je učešće za izbore u četiri opštine od kojih su tri i za izobre odbornika u lokalnim parlamentima Zvečan i Leposavić.   

Zabrinutost zbog podizanja tenzija na severu Kosova su osim EULEKS-a izrazili i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer i ambasador Nemačke Joren Rode.

Hovenijer  je rekao da su SAD zabrinute zbog činjenice da u ovom trenutku nisu stvoreni uslovi za održavanje lokalnih izbora na severu Kosova. Naglasio je da bezbednost građana treba da bude najviši prioritet i zatražio od svih aktera suzdržanost.  

Povezani članci

Back to top button