Svečlja: maskireni napadači napali policijske i opštinske službenike, mirna noć na severu

U Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku je posle napetog dana mirno. Do ponovnog podizanja tenzija došlo je kada su novoizabrani predstavnici opštinskih izbornih komisija u pratnji specijalnih snaga policije ranije danas prvo nasilno ušali u prostorije opštinske komisije u Zubinom Potoku, a kasnije to isto pokušali i u Severnoj Mitrovici.

U oba grada danas su se oglasile i sirene za uzbunu dok su u blizini tri solitera u Kosovskoj Mitrovici odjekunule tri snaže detonacije a kasnije se čula i rafalna paljba.

Sirene za uzbunu oglasile su se i u Leposaviću, a tamošnji Srbi su organizovali dežurstva kraj kancelarija opštinske izborne komisije. U tom gradu na krajnjem severu Kosova primetne su patrole KFORA i EULEKS-a.

Dželjalj Svečlja

Policija: Više incidenata na severu Kosova, Svečlja maskirani pojedinci napali opštinske i policijske službenike

Povodom današnjih događaj oglasila se i policija saopšenjem u kome navodi da je na severu Kosova zabeleženo više incidenata, da je registrovana pucnjava i nekoliko eksplozija ali da nema povređenih.

Prištinski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja reagovao je preko društvenih mreža saopštivši da su mecima i ekspolzivnim napravama organizovane grupe i maskirani pojedinci napali opštinske izborne i policijske službenike, kako bi ih sprečili u vršenju službenih dužnosti.

Istim povodom održan je sastanak u Centalnoj Izbornoj Komisiji, što je potvrdio i portaprol CIK-a Vealjmir Eljezi. On je prištinskim medijima rekao da se sednica CIK-a održava zbog neuspelog pokšaja novoizabranih službenika opštinske izborne komisije da izvrše svoje službene dužnosti.

Pojedini prištinski mediji koji izveštavaju na albanskom spekulišu i da je izvestilac Evropske Unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak koji se nalazi u poseti Kosovu danas od premijera prištisnkih isntitucija Aljbina Kurtija zatražio odlaganje lokalnih izbora u četiri optine na severu Kosova koji su zakazani za 18. decembar.  

(Riznica)

Povezani članci

Back to top button