Млади вајари са КиМ излажу у Новом Саду

Изложба „Безимени“, прво групно јавно представљање радова младих вајара који живе и стварају на Косову и Метохији биће отворене у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада  (ул. Булевар М. Пупина 9) од петог до 16. октобра 2020. године, саопштили су оргаизазотри.

Публика у Новом Саду ће имати прилику да види радове девет уметника: Игора Чепкеновића (Липљан), Ђорђа Јоцића (Вучитрн), Ане Гашић (Осојане, Исток), Владимира Антића (Косовска Митровица), Славише Михајловића (Косовска Каменица), Бранислава Ристића (Штрпце), Ненада Милосављевића (Доња Гуштерица, Липљан), Милисава Шарца (Косово Поље) и Александре Станковић (Призрен). Они ће на изложби бити заступљен са по две скулптуре.

Дом културе Грачаница  у дужем периоду је на различите начине пратио рад младих уметника, идентификовао их и имао, делимичан увид у стварање. Улазак у гето-атеље и излазак на светло ових радова, није само откривање безимених стваралаца, него и откриће једне сведене поетике облика која настоји да се конституише као посебни израз настао између различитих облика и феномена зла. Ова изложба, први пут  идентификује, представља и оквирно вреднује једну нову и непознату генерацију у оквиру савремене ликовне сцене Косова и Метохије. Овај скулпторски опус до сада није описиван, периодизован и евентуално вреднован и критички обрађиван.“ -пишу у предговору каталога Маја Тодић и Небојша Јевтић, селектори изложбе.

Дом културе „Грачаница“, Културни центар Новог Сада, Фондација „Симонида“ и Косовскометохијски одбор  Матице српске  организоавлаи су изложбу младих вајајра са КиМ. Изложба се може погледати сваког радног дана до 16.10. 2020. године, у периоду од 10 до 20 часова.  

Повезани чланци

Back to top button