Mladi vajari sa KiM izlažu u Novom Sadu

Izložba „Bezimeni“, prvo grupno javno predstavljanje radova mladih vajara koji žive i stvaraju na Kosovu i Metohiji biće otvorene u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada  (ul. Bulevar M. Pupina 9) od petog do 16. oktobra 2020. godine, saopštili su orgaizazotri.

Publika u Novom Sadu će imati priliku da vidi radove devet umetnika: Igora Čepkenovića (Lipljan), Đorđa Jocića (Vučitrn), Ane Gašić (Osojane, Istok), Vladimira Antića (Kosovska Mitrovica), Slaviše Mihajlovića (Kosovska Kamenica), Branislava Ristića (Štrpce), Nenada Milosavljevića (Donja Gušterica, Lipljan), Milisava Šarca (Kosovo Polje) i Aleksandre Stanković (Prizren). Oni će na izložbi biti zastupljen sa po dve skulpture.

Dom kulture Gračanica  u dužem periodu je na različite načine pratio rad mladih umetnika, identifikovao ih i imao, delimičan uvid u stvaranje. Ulazak u geto-atelje i izlazak na svetlo ovih radova, nije samo otkrivanje bezimenih stvaralaca, nego i otkriće jedne svedene poetike oblika koja nastoji da se konstituiše kao posebni izraz nastao između različitih oblika i fenomena zla. Ova izložba, prvi put  identifikuje, predstavlja i okvirno vrednuje jednu novu i nepoznatu generaciju u okviru savremene likovne scene Kosova i Metohije. Ovaj skulptorski opus do sada nije opisivan, periodizovan i eventualno vrednovan i kritički obrađivan.“ -pišu u predgovoru kataloga Maja Todić i Nebojša Jevtić, selektori izložbe.

Dom kulture „Gračanica“, Kulturni centar Novog Sada, Fondacija „Simonida“ i Kosovskometohijski odbor  Matice srpske  organizoavlai su izložbu mladih vajajra sa KiM. Izložba se može pogledati svakog radnog dana do 16.10. 2020. godine, u periodu od 10 do 20 časova.  

Povezani članci

Back to top button