Могила: Запаљена плев(м)ља и обијена кућа

Непознати починиоци запалили су синоћ око 22 часа помоћни објекат и плевљу (племњу) српкој породоци Јовановић из села Могила у општини Косовска Витина. Овој породици је у међувремену и обијена кућа.

Како се наводи, у пожару срећом нико није повређен јер се власница Љубинка Јанковић (70) налазила у Смедереву код деце. Причињена је велика материјална штета.

——————————————————————————————————————–

Породица и рођаци власнице чија је кућа обијена и плевља запаљена: Све указује да је пожар подметнут!

Милош Јовановић рођак породице чија је кућа обијена, а плевља запаљена рекао је за РТВ Пулс из Шилова да сумња да је пожар подметнут.

„Види се да је пожар подметнут, јер је ватра долазила са више страна. Циљ овог напада је да се Срби застраше, продају своју имовину у бесцење и протерају са ових простора“, рекао је

Унук власнице куће Милош Антић из Пасјана каже да када је дошао на место догађаја у дворишту је затекао десетак Албанаца који су се непримерено понашали и смејали.

 „Гласни су се смејали и провоцирали. Затражио сам од полиције да сви напусте двориште, али ми је у том моменту пришао један ватрогасац албанске националности с намером да се физички обрачуна са мном. Тада ми је пришао полицајац српске националности И.С. и изненада ме ошамарио, а потом и привео у полицијску станицу због наводног ометања службеног лица на задатку. Ја сам само тражио да се обави увиђај, јер је, осим паљевине и кућа обијена и украдене су ствари. Полицијска патрола је то одбила с образложењем да им се ближи крај смене“, исрпичао је  Антић.

——————————————————————————————————————–

Канцеларија за Косово и Метохију помоћи ће породици Јовановића да санира насталу штету, наведено је у саопштењу.

„Канцеларија за Косово и Метохију захтева да починиоци овог злочина буду откривени у најкраћем могућем року и инсистира да приштинске институције прекину са праксом некажњивости злочина чије су мете Срби и њихова имовина. На овај начин им се угрожава не само безбедност, уноси додатни немир и страх, већ се угрожава и егзистенција Срба који живе на простору Косова и Метохије“, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Подсећа се да је ово други инцидент у општини Косовска Витина за свега неколико дана. Претходно је у уторак каменована Основна школа “Младен Марковић” у Витини, када су полупани прозори на објекту, а непознати починиоци покушали су да обију и улазна врата.

“Након напада на малолетну децу, изгредници сада не дају мира ни породицама преминулих Срба“, наведено је у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Повезани чланци

Back to top button