Напето на северу Косова, западне дипломате позивају на суздржаност

Напатост је и даље присутна у свим српским срединама на северу Косова где су припадници  специјалних снага полиције из Приштине упали и преузели објекте локалних самоуправа, прво у Звечану, Зубином Потоку и на крају у Лепосавићу.  У њих су потом уз јако обезбеђење полиције али и припадника косовских безбедносних снага ушли нови градоначелници Иљир Пеци, Љуљзим Хетеми и Измир Зећири.

Грађани који су се у Звечану, а потом и у Лепосавићу окупили у жељи да спрече акцију полиције брутално су растерани, прво шок бомбама, потом сузавцима. Десет особа је задобило лакше повреде. Збринути су у болници у косовској митровици и потом пуштени кућама. Уз јако обезбеђење полиције и припадника КБС из општине је изведен и нови градоначелник Звечана Иљир Пеци. Ушао је у блиндирано возило а снаге полиције су остале испред излаза зграде и ту ће, како смо сазнали, у циљу обезбеђивања објекта остати читаву ноћ. На општинској згради и Звечану и даље стоје две српске тробојек и застава уједињених нација, није било постављања такозване косовске заставе како су то раније пренели поједини извештачи.

Приштина тврди да су акције на северу Косова и Метохије легитимне и у циљу обезбеђивања пуног суверенитета на читавој територији Косова

Вјоса Османи се огласила на твитеру написавши да је, „потпуно легитимно деловање косовске полиције против Вучићевих нелегалних структура и криминалним група чиме полиција испуњава уставне дужности у одбрани свих грађана“.  

Градоначелници Звечана, Зубиног Потока и Лепосавића ушли у своје канцеларије у општинским зградама и И наставиће да раде свој посао рекао је приштински министер унутрашњих послова Џељаљ Свечља, уједно честитавши припадницима полиције на професионализму током обављања акције.

Западне дипломате позвале су приштину да се суздржи од насилних акција. Немачки амбасадрору у Приштини Јорн Роде позвао је косовске власти да блиско сарађују са Кфором и Еулексом. Огласивши се на твитеру он је написао да је сагласан са оценом америчког амбасадора у Приштини Џефрија Ховенијера да насилне мере треба одмаһ да буду обустављене.

Поводом насилних упада припадника Косовске полиције у зграде општина у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, Епархија рашко-призренска затражила је од Европске уније, Квинте и Кфора да се хитно спречи ескалација насиља на северу Косова.

На северу Косова је, мирно И напето, не ради продавнице, локали ни угоститељски објекти, Испред зграде оптштине у Лепосвићу полиција је развукла жуту траку и форензичари обављају увиђај јер су се у тренутку упада полиције чули пуцњи. Већег отпора народа поводом насилне акције на северу није било.

(Радио Београд)

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button