Народна библиотека у Грачаници: Сећање на Душка Радовића

Видео презентацијом и предавањем о Душку Радовићу Народна библиотека у Грачаници је обележила 100 година од рођења незаборавног песника за децу, писца, новинара, афористичара, радио и ТВ уредника. 

До дечијег одељења и елекронске учионице у којима је одржано предавање и подсећање на песника и новинара водили су путокази сачињени од афоризама из легендарне збирке „Београде, добро јутро“.  На овај креативан начин радници Библиотеке желели су да ученицима Основне школе „Свети Сава“ Сушица – Нови Бадовац приближе све што је велики Душко Радовић стварао током свог живота.

Био је човек мрког погледа и тмурног израза лица са душом мекшом од памука. Волео је људе, посматрао их често у јавном превозу док је путовао до Београђанке са чијег се врха редовно јављао у етру својим досеткама и афоризмима.  Осмислио је велики број радио емисија и телевизијских програма за децу обраћајући им се чувеном реченицом „Поштована децо“… говорила је ученицима директорка Народне библиотеке у Грачаници Бранкица Костић.

Песме о Страшном лаву и Плавом зецу капетану Пиплфоксу, принцези Нађи и разбојнику Кађи  ђацима су биле прва асоцијација на великог ствараоца.  

„Данас смо направили један мали излет у прошлост обележивши век постојања Душана Радовића. Подсетили смо ученике да су песникови савременици говорили да је исписао Душанов законик за децу и дугујемо му за безбрижно одрастање уз песме, приче и офоризме, заједно са њим постајали смо деца  и израстали у боље људе“, рекла је Костићева.

Фото: Ризница

Из Народне библиотеке обећавају да ће са сличним акцијама, у циљу промовисања наше и светске књижевности али и читања и убудуће организовати јавне презентације и часове са ученицима овдашњих школа.
„О великанима српске књижевности али и науке попут Тесле, Миланковића, Пупина, морамо увек да говоримо и не само у школама и установама културе већ свуда и на сваком месту и када год смо у прилици. Будимо поносни и чувајмо успомену на све њих јер су они наша оставштина за будућност“, поручила је директрока Библиотеке у Грачаници.   

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button