Narodna biblioteka u Gračanici: Sećanje na Duška Radovića

Video prezentacijom i predavanjem o Dušku Radoviću Narodna biblioteka u Gračanici je obeležila 100 godina od rođenja nezaboravnog pesnika za decu, pisca, novinara, aforističara, radio i TV urednika. 

Do dečijeg odeljenja i elekronske učionice u kojima je održano predavanje i podsećanje na pesnika i novinara vodili su putokazi sačinjeni od aforizama iz legendarne zbirke „Beograde, dobro jutro“.  Na ovaj kreativan način radnici Biblioteke želeli su da učenicima Osnovne škole „Sveti Sava“ Sušica – Novi Badovac približe sve što je veliki Duško Radović stvarao tokom svog života.

Bio je čovek mrkog pogleda i tmurnog izraza lica sa dušom mekšom od pamuka. Voleo je ljude, posmatrao ih često u javnom prevozu dok je putovao do Beograđanke sa čijeg se vrha redovno javljao u etru svojim dosetkama i aforizmima.  Osmislio je veliki broj radio emisija i televizijskih programa za decu obraćajući im se čuvenom rečenicom „Poštovana deco“… govorila je učenicima direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.

Pesme o Strašnom lavu i Plavom zecu kapetanu Piplfoksu, princezi Nađi i razbojniku Kađi  đacima su bile prva asocijacija na velikog stvaraoca.  

„Danas smo napravili jedan mali izlet u prošlost obeleživši vek postojanja Dušana Radovića. Podsetili smo učenike da su pesnikovi savremenici govorili da je ispisao Dušanov zakonik za decu i dugujemo mu za bezbrižno odrastanje uz pesme, priče i oforizme, zajedno sa njim postajali smo deca  i izrastali u bolje ljude“, rekla je Kostićeva.

Foto: Riznica

Iz Narodne biblioteke obećavaju da će sa sličnim akcijama, u cilju promovisanja naše i svetske književnosti ali i čitanja i ubuduće organizovati javne prezentacije i časove sa učenicima ovdašnjih škola.
„O velikanima srpske književnosti ali i nauke poput Tesle, Milankovića, Pupina, moramo uvek da govorimo i ne samo u školama i ustanovama kulture već svuda i na svakom mestu i kada god smo u prilici. Budimo ponosni i čuvajmo uspomenu na sve njih jer su oni naša ostavština za budućnost“, poručila je direktroka Biblioteke u Gračanici.   

(Riznica)

Povezani članci

Back to top button