Нови напад на имовину повратника у Метохији

Повратничкој породици Ранка Бичанина из Великог Крушева код Клине, лопови су украли комбиновану машину за сточну храну, млин са круњачом и циклон за растурање вештачког ђубрива, потврдио је за Ризницу, председник Привременог органа за Општину Клина Божидар Шарковић.

Ранко Бичанин се са супругом Бранком на породично имање вратио 2010. године.  Његова је једна је од три српске породице које живи у селу, док остали долазе с времена на време да обрађују земљиште.

Србин коме су лопови украли пољопривредну механизацију обрађује близу 10 хектара земљишта у личном поседу, док се у непосредној близини његове куће налазе парцеле од  шест до седам хектара плодних ораница.

Он, како каже Шарковић, оправдано сумња да је разлог крађе притисак од стране Албанаца да прода имање и одсели се.

Породица Бичанин не сумња у своје албанске комшије из села са којима живе у миру и гаје коректне односе. Верују да су крађу пољопривредне механизације починили лопови из ширег окружења.

„Ранко држи крупну и ситну стоку, од пољопривреде живи, и у овом времену украсти човеку млин са круњачом и комбиновану мешаону за спремање хране, исто је што и одсећи му десну руку“, каже Шарковић.

Породицу Бичанин није уплашила ова крађа.

Председник Привременог органа за Општину Клина каже да повратнике не плаше лопови и нападачи већ систем који буквално не жели да из заустави.

„Ранка, материјална штета није толио пољуљала, колико га је пољуљало његово морално поверење у комшије, поверењу у полицију и читав систем. Можете да замислите како је кад вам неко у пола ноћи упадне у двориште понесе све што му треба и сутрадан дође полиција, уради неки формални извештај и у себи каже свака им част, а вама каже потражићемо, видећемо“, наводи Шарковић.

Иако ће тврди, пасти у немилост локалних власти због својих оштрих изјава, Шарковић подсећа да до сада полиција није открила ни један случај плачке, пребијања или паљења српске имовине.

„Ја ћу јавно да се извиним пред свим медијима и повучем реч, уколико ми они ( косовска полиција – прим. аут) кажу пронашли смо трактор, краву, човека који је упалио кућу Србину или претукао повратника“, каже Шарковић.

Велико Крушево је мултиетничко село у општини Клина у коме поред неколико српских породица живе Албанци католичке вероисповести.

Иван Миљковић

Повезани чланци

Back to top button