Novi napad na imovinu povratnika u Metohiji

Povratničkoj porodici Ranka Bičanina iz Velikog Kruševa kod Kline, lopovi su ukrali kombinovanu mašinu za stočnu hranu, mlin sa krunjačom i ciklon za rasturanje veštačkog đubriva, potvrdio je za Riznicu, predsednik Privremenog organa za Opštinu Klina Božidar Šarković.

Ranko Bičanin se sa suprugom Brankom na porodično imanje vratio 2010. godine.  Njegova je jedna je od tri srpske porodice koje živi u selu, dok ostali dolaze s vremena na vreme da obrađuju zemljište.

Srbin kome su lopovi ukrali poljoprivrednu mehanizaciju obrađuje blizu 10 hektara zemljišta u ličnom posedu, dok se u neposrednoj blizini njegove kuće nalaze parcele od  šest do sedam hektara plodnih oranica.

On, kako kaže Šarković, opravdano sumnja da je razlog krađe pritisak od strane Albanaca da proda imanje i odseli se.

Porodica Bičanin ne sumnja u svoje albanske komšije iz sela sa kojima žive u miru i gaje korektne odnose. Veruju da su krađu poljoprivredne mehanizacije počinili lopovi iz šireg okruženja.

„Ranko drži krupnu i sitnu stoku, od poljoprivrede živi, i u ovom vremenu ukrasti čoveku mlin sa krunjačom i kombinovanu mešaonu za spremanje hrane, isto je što i odseći mu desnu ruku“, kaže Šarković.

Porodicu Bičanin nije uplašila ova krađa.

Predsednik Privremenog organa za Opštinu Klina kaže da povratnike ne plaše lopovi i napadači već sistem koji bukvalno ne želi da iz zaustavi.

„Ranka, materijalna šteta nije tolio poljuljala, koliko ga je poljuljalo njegovo moralno poverenje u komšije, poverenju u policiju i čitav sistem. Možete da zamislite kako je kad vam neko u pola noći upadne u dvorište ponese sve što mu treba i sutradan dođe policija, uradi neki formalni izveštaj i u sebi kaže svaka im čast, a vama kaže potražićemo, videćemo“, navodi Šarković.

Iako će tvrdi, pasti u nemilost lokalnih vlasti zbog svojih oštrih izjava, Šarković podseća da do sada policija nije otkrila ni jedan slučaj plačke, prebijanja ili paljenja srpske imovine.

„Ja ću javno da se izvinim pred svim medijima i povučem reč, ukoliko mi oni ( kosovska policija – prim. aut) kažu pronašli smo traktor, kravu, čoveka koji je upalio kuću Srbinu ili pretukao povratnika“, kaže Šarković.

Veliko Kruševo je multietničko selo u opštini Klina u kome pored nekoliko srpskih porodica žive Albanci katoličke veroispovesti.

Ivan Miljković

Povezani članci

Back to top button