Опљачкана црква у Осојану

Непознате особе опљачкале су протекле ноћи православну цркву Светог Архангела Гаврила у Осојану код Истока, потврдио је парох осојански, свештеник Далибор Којић. Пљачкање цркве представља системски покушај затирања свега српског на Косову и Метохији, наводи Канцеларија за КиМ.

Свештеник Далибор Којић рекао је да четири маскиране особе око два сата после поноћи украле бакарне олуке и мању количину металног новца.

Свештеник је пљачку приметио јутрос, увидевши да су вандали са цркве скинули три бакарна олука.

„Провалили су и цркву, извршили преметачину и однели мању количину металног новца. Узели су и прибор за причешће болесника“, навео је Којић.

Додао је да је полиција извршила увиђај.

Осојане је повратничко село у коме живи неколико стотина Срба. 

„Србе овог метохијског села веома је узнемирила ова вест, посебно јер су као повратници честа мета напада албанских екстремиста, узурпатора, пљачкаша, у крају који је готово потпуно етнички очишћен од Срба и цркве представљају места око којих се окупљају и осећају заштиту и мир“, наводи Канцеларија за КиМ.

Посебно забрињава, истиче Канцеларија, то што до овог напада долази након противправног протеривања игумана манастира Девине воде, као и прекопавања српских гробаља и костију у Косовској Митровици.

„Све то указује да је реч о системском покушају затирања и скрнављења свега српског на простору Косова и Метохије. У периоду тешке кризе и све неизвеснијег живота за Србе на простору Косова и Метохије, уместо смиривању тензија, сведочимо покушају системског урушавања српског постојања на КиМ“, навела је Канцеларија.

Срамно је, истиче се у саопштењу, да се у срцу Европе суочавамо са протеривањем свештеника, прекопавањем српског гробља и српских костију, као и нападима на вернике и објекте Српске православне цркве.

„Све ово говори да је приштински режим директан саучесник, а међународна заједница неми посматрач у покушају тихог протеривања Срба са прагова њихових домова, јер се ништа не предузима како би се ова злодела спречила“, указала је Кавеларија за КиМ.

Повезани чланци

Back to top button