Opljačkana crkva u Osojanu

Nepoznate osobe opljačkale su protekle noći pravoslavnu crkvu Svetog Arhangela Gavrila u Osojanu kod Istoka, potvrdio je paroh osojanski, sveštenik Dalibor Kojić. Pljačkanje crkve predstavlja sistemski pokušaj zatiranja svega srpskog na Kosovu i Metohiji, navodi Kancelarija za KiM.

Sveštenik Dalibor Kojić rekao je da četiri maskirane osobe oko dva sata posle ponoći ukrale bakarne oluke i manju količinu metalnog novca.

Sveštenik je pljačku primetio jutros, uvidevši da su vandali sa crkve skinuli tri bakarna oluka.

„Provalili su i crkvu, izvršili premetačinu i odneli manju količinu metalnog novca. Uzeli su i pribor za pričešće bolesnika“, naveo je Kojić.

Dodao je da je policija izvršila uviđaj.

Osojane je povratničko selo u kome živi nekoliko stotina Srba. 

„Srbe ovog metohijskog sela veoma je uznemirila ova vest, posebno jer su kao povratnici česta meta napada albanskih ekstremista, uzurpatora, pljačkaša, u kraju koji je gotovo potpuno etnički očišćen od Srba i crkve predstavljaju mesta oko kojih se okupljaju i osećaju zaštitu i mir“, navodi Kancelarija za KiM.

Posebno zabrinjava, ističe Kancelarija, to što do ovog napada dolazi nakon protivpravnog proterivanja igumana manastira Devine vode, kao i prekopavanja srpskih grobalja i kostiju u Kosovskoj Mitrovici.

„Sve to ukazuje da je reč o sistemskom pokušaju zatiranja i skrnavljenja svega srpskog na prostoru Kosova i Metohije. U periodu teške krize i sve neizvesnijeg života za Srbe na prostoru Kosova i Metohije, umesto smirivanju tenzija, svedočimo pokušaju sistemskog urušavanja srpskog postojanja na KiM“, navela je Kancelarija.

Sramno je, ističe se u saopštenju, da se u srcu Evrope suočavamo sa proterivanjem sveštenika, prekopavanjem srpskog groblja i srpskih kostiju, kao i napadima na vernike i objekte Srpske pravoslavne crkve.

„Sve ovo govori da je prištinski režim direktan saučesnik, a međunarodna zajednica nemi posmatrač u pokušaju tihog proterivanja Srba sa pragova njihovih domova, jer se ništa ne preduzima kako bi se ova zlodela sprečila“, ukazala je Kavelarija za KiM.

Povezani članci

Back to top button