Ораховац: 21. година од бомбашког напада, убице никад нису откривене, УНМИК заташкавао случај

Данас се навршава 21 година од бомбашког напада на српски локал у близини цркве Успења Пресвете Богородице у Ораховцу у којем је живот изгубио Зоран Вукићевић док је рањено седморо Срба из овог града на југу Косова и Метохоије.   

Напад се догодио само неколико дана после  убиства у Великој Хочи када су албански екстремисти мучки убили Небојшу Павловића и Млађана Маниташевића, док су у Ораховцу готово свакодневно гореле куће а Срби киднаповани и одвођени од стране припадника ОВК.

Бомбашком нападу је претходио нестанак струје. Зоран Вукићевић из Ораховца том приликом је тешко рањен и на путу до болнице је подлегао повредама. Ранени су Срећко Уламовић, Новица Радић, Милош Мицић, Јован Васиљевић, Драган Симић, Љубомир Ђорђевић и Јован Кујунџић,. У тренутку напада у локалу су били још и Драгиша Великић, Слава Казић, Бојан Миленковић, Голуб Грковић и Дејан Филијовић где су уз светлост свеће испијали кафу и пиће. 

Нападачи су прво отворили ватру на локал, а потом убацили и две експлозивне направе унутра. КФОР, УНМИК, ОЕБС и друге међународне организације обавештени с о нападу али су по сведочењу очевидаца сатима обилазили око места где се напад догодио, а нису се потрудили да пронађу нападаче.

У извештају КФОР- а, чији су делови објављени у медијима, писало је да је од последица рањавања преминуо Зоран Вукићевић, власник продавнице у Ораховцу у коју су непозната лица (17.  децембра 1999.) бацила две експлозивне направе.

,,У локалу је било 14 особа, 10 је рањено, двоје тешко. Један 38-годишњи мушкарац српске националности подлегао је повредама“, рекао је представник КФОР- а у Приштини. Према његовим речима, нападачи су прво отворили ватру на локал, а потом  убацили две ручне бомбе.

И радио аматери су јавили да се три повређена лица налазе у тешком стању, да су превезена до болнице КФОР-а у Сувој Реци.

Иако су тих дана у Ораховцу биле стациониране јаке снаге КФОР-а, УНМИК- а и других међународних организација, починиоци овог злочина никад нису изведени пред лице правде.

У оквиру истраживања организације Amnesty International која су објављена у књизи „Наслеђе УНМИК- а на Косову“, наведени су неки случајеви који откривају  неупсех у изрицању правде и обоштећења породица несталих. Истраживање обухвата и случај убиства Зорана Вукићевића у којем се каже да је његова супруга Јагода, у жалби Саветодавној комисији за људска права поднела оверен превод четири извештаја УНМИК полиције који се односе на инцидент од 17. децембра 1999.године.

У фебруару 2013. године УНМИК је потврдио да оружани напад који је изазвао смрт Зорана Вукићевића није уписан у базу података о кривичним делима, који је од 1999. године саставила и водила УНМИК полиција.

Зоран Вукићевић је рођен 21.јануара 1961. у Пећи. Јуна месеца је са супругом и троје малолетне деце протеран из свог стана у доњем делу Ораховца и привремено је смештен код таста који је живео у својој кући у близини цркве. Мучки је убијен 17.12.1999., а сахрањен после 12 дана 29.12.1999. на гробљу Орловача у Београду, где се посредством Црвеног крста пребацила и његова супруга са децом и где је већ била његова мајка Велика, такође протерана из свог стана у Ораховцу. 

Повезани чланци

Back to top button