Ораховац: Организација ЕФСК обезбедила стипендије за троје ученика Гимназије

Хуманитарна организација „Европски фронт солидарности са Косовом“ (ЕФСК) која окупља младе из бројних европских држава обезбедила је стипендије у трајању од годину дана за троје ученика Гимназије из Ораховца.

Редовне септембарске посете Космету младих из Европе које је окупила хуманитарна организација ЕДСК памтиће многи школарци, будући да су од њих редовно на поклон добијали прибор и остали материјал за школу.

Због коронавируса ове године су чланови организације одустали од посете Косову али не и од помоћи пријатељима.

„Први пут после много година нећемо моћи да организујемо септембарску мисију за помоћ „енклавама“ на Косову и Метохији“, написао је Мајк Милер из Дрездена, један од оснивача ове организације и додао:

„Нажалост, ова одлука није била лака, али глобална ситуација нам не дозвољава да организујемо путовања ове јесени због пандемије вируса корона. Једина заслуга овог злогласног Ковид 19 била је да нас подсети на крхке услове најугроженијих људи. Из тог разлога ЕСФК је одлучио да настави своју кампању солидарности низом организованих акција помоћи. Почели смо са прикупљањем средстава од наших немачких добротвора, како бисмо обезбедили стипендије ученицима средње школе у Ораховцу. У акцији су нам се придружили и пријатељи из Финске и Пољске који су нас подржавали протеклих година, али и нови донатори из Русије и Немачке. Већ у првој недељи септембра, послали смо директорки Гимназије Добрили Витошевић 1.735 евра за три пуне годишње стипендије, ученицима које они одаберу, а до краја године планирамо да пошаљемо стипендију и за четвртог ученика.

Током редовних посета Мајк је са својим колегама стекао бројна пријатељства које и данас одржава посредством интернета.

„Нема дана када не размишљамо о својим великим и малим пријатељима. Шта раде, какви су? Жељно пратимо сваку вест, и у нашим срцима је тешко, посебно сада када не можемо да путујемо на Косово и Метохију. Због тога нам пуно значи да подржимо децу и њихове породице стипендијама. То је само „кап у мору“, како ми кажемо у Немачкој – и мало више од симболичног чина, али након вишегодишњих посета знамо колико то може значити људима који добијају ову малу помоћ“, нагласио је овај млади хумани Немац.

Могућност даривања значи и онима који дарују, стога је Мајк у своје и у име дародаваца поручио:

„Желимо да покажемо, након свих ових година, када смо у ситуацији да не можемо доћи код вас, да вас нисмо заборавили и да се нисмо уморили од извештавања о вашој ситуацији. Многи од нас су оставили делић свог срца на Косову. За себе могу да кажем да сам пронашао други дом, и људски и верски. Стога, ако Бог да, желимо да наставимо са својим скромним радом“.

Директорка Гимназије Ораховац Добрила Витошевић захвалила се хуманитарцима рекавши да ће стипендије добити троје ученика који свакодневно путују из Велике Хоче до школе у Ораховцу (Мирослав Бојић, Михајло Михајловић и Аделина Бериша):

„Све троје су из породица које имају по четворо деце и стипендије ће бити велика помоћ не само њима већ и њиховим родитељима. Да додам да је и један наш пријатељ Француз Франсоа Гауруел од Мајка сазнао о акцији прикупљања средстава за стипендирање наших ученика те се и он са својим пријатељима придружио акцији. Стипендију коју су они обезбедили примаће  наша ученица Милица Ђорђевић из Призрена. Овом приликом, ја се свима захваљујем уз поруку: Доброта је зрак наде у злу које престаје да побеђује оног тренутка кад засветли топлим осмехом, лепом речју, даром… Племените душе из Немачке, Чешке, Пољске, Русије, Финске, Француске, Аустралије… доносе нам сунце наде сваке школске године. Њихова доброта греје наше тужне и утамничене дане. Хвала што постојите. Хвала што део вашег слободног живота делите са нама.       Осим помоћи ученицима Гимназије Ораховац, хуманитарци из чешког огранка ЕФСК учествују у прикупљању средстава за куповину возила хитне помоћи за Грачаницу, а огранак у Италији ових дана започиње пројекат подршке Православној Парохији у Истоку.

Оливера Радић

Повезани чланци

Back to top button