Orahovac: Organizacija EFSK obezbedila stipendije za troje učenika Gimnazije

Humanitarna organizacija „Evropski front solidarnosti sa Kosovom“ (EFSK) koja okuplja mlade iz brojnih evropskih država obezbedila je stipendije u trajanju od godinu dana za troje učenika Gimnazije iz Orahovca.

Redovne septembarske posete Kosmetu mladih iz Evrope koje je okupila humanitarna organizacija EDSK pamtiće mnogi školarci, budući da su od njih redovno na poklon dobijali pribor i ostali materijal za školu.

Zbog koronavirusa ove godine su članovi organizacije odustali od posete Kosovu ali ne i od pomoći prijateljima.

„Prvi put posle mnogo godina nećemo moći da organizujemo septembarsku misiju za pomoć „enklavama“ na Kosovu i Metohiji“, napisao je Majk Miler iz Drezdena, jedan od osnivača ove organizacije i dodao:

„Nažalost, ova odluka nije bila laka, ali globalna situacija nam ne dozvoljava da organizujemo putovanja ove jeseni zbog pandemije virusa korona. Jedina zasluga ovog zloglasnog Kovid 19 bila je da nas podseti na krhke uslove najugroženijih ljudi. Iz tog razloga ESFK je odlučio da nastavi svoju kampanju solidarnosti nizom organizovanih akcija pomoći. Počeli smo sa prikupljanjem sredstava od naših nemačkih dobrotvora, kako bismo obezbedili stipendije učenicima srednje škole u Orahovcu. U akciji su nam se pridružili i prijatelji iz Finske i Poljske koji su nas podržavali proteklih godina, ali i novi donatori iz Rusije i Nemačke. Već u prvoj nedelji septembra, poslali smo direktorki Gimnazije Dobrili Vitošević 1.735 evra za tri pune godišnje stipendije, učenicima koje oni odaberu, a do kraja godine planiramo da pošaljemo stipendiju i za četvrtog učenika.

Tokom redovnih poseta Majk je sa svojim kolegama stekao brojna prijateljstva koje i danas održava posredstvom interneta.

„Nema dana kada ne razmišljamo o svojim velikim i malim prijateljima. Šta rade, kakvi su? Željno pratimo svaku vest, i u našim srcima je teško, posebno sada kada ne možemo da putujemo na Kosovo i Metohiju. Zbog toga nam puno znači da podržimo decu i njihove porodice stipendijama. To je samo „kap u moru“, kako mi kažemo u Nemačkoj – i malo više od simboličnog čina, ali nakon višegodišnjih poseta znamo koliko to može značiti ljudima koji dobijaju ovu malu pomoć“, naglasio je ovaj mladi humani Nemac.

Mogućnost darivanja znači i onima koji daruju, stoga je Majk u svoje i u ime darodavaca poručio:

„Želimo da pokažemo, nakon svih ovih godina, kada smo u situaciji da ne možemo doći kod vas, da vas nismo zaboravili i da se nismo umorili od izveštavanja o vašoj situaciji. Mnogi od nas su ostavili delić svog srca na Kosovu. Za sebe mogu da kažem da sam pronašao drugi dom, i ljudski i verski. Stoga, ako Bog da, želimo da nastavimo sa svojim skromnim radom“.

Direktorka Gimnazije Orahovac Dobrila Vitošević zahvalila se humanitarcima rekavši da će stipendije dobiti troje učenika koji svakodnevno putuju iz Velike Hoče do škole u Orahovcu (Miroslav Bojić, Mihajlo Mihajlović i Adelina Beriša):

„Sve troje su iz porodica koje imaju po četvoro dece i stipendije će biti velika pomoć ne samo njima već i njihovim roditeljima. Da dodam da je i jedan naš prijatelj Francuz Fransoa Gauruel od Majka saznao o akciji prikupljanja sredstava za stipendiranje naših učenika te se i on sa svojim prijateljima pridružio akciji. Stipendiju koju su oni obezbedili primaće  naša učenica Milica Đorđević iz Prizrena. Ovom prilikom, ja se svima zahvaljujem uz poruku: Dobrota je zrak nade u zlu koje prestaje da pobeđuje onog trenutka kad zasvetli toplim osmehom, lepom rečju, darom… Plemenite duše iz Nemačke, Češke, Poljske, Rusije, Finske, Francuske, Australije… donose nam sunce nade svake školske godine. Njihova dobrota greje naše tužne i utamničene dane. Hvala što postojite. Hvala što deo vašeg slobodnog života delite sa nama.       Osim pomoći učenicima Gimnazije Orahovac, humanitarci iz češkog ogranka EFSK učestvuju u prikupljanju sredstava za kupovinu vozila hitne pomoći za Gračanicu, a ogranak u Italiji ovih dana započinje projekat podrške Pravoslavnoj Parohiji u Istoku.

Olivera Radić

Povezani članci

Back to top button