Ораховац: Процес имунизације се одвија по плану, вакцинисано близу 70 посто грађана

На територији која је под надлежношћу Дома Здраваља Ораховац вакцину против ковида 19 примило је близу 70 посто грађана, а имунизација се одвија по устаљеном распореду на вакцинационом пункту у Куршумлији, потврдила је за Ризницу управница ове здравствене установе докторка Достана Грковић.

Организованим превозом најпре до Косовске Митровице, Срби из Ораховца, Велике Хоче, Мушникова и Новака организовано аутобусима одлазе на вакцинацију у Куршумлију, где је до сада, како је потврђено, имунизација урађена код најмање 70 посто грађана.

Будући да Дом здравља у Ораховцу не располаже брзим тестовима за ковид, пацијенти се на основу лабораторијских налаза упућују на тестирање у Косовску Митровицу.

„Ми немамо анти ген тестове, нису нам доступни, већ смо принуђени да пацијенте шаљемо у здравствени центар у Косовску Митровицу. У току дана нам стигну резултати теста, обавестимо пацијента о његовом стању и уколико је у питању особа позитивна на ковид поступамо по правилнику о лечењу или транспорту пацијента у зависности од клиничке слике“, рекла је докторка Грковић.

Уколико се код пацијента манифестује тежа клиничка слика онда се он транспортује до болничког центра у Северну Митровицу или у Грачаницу.

„Тренутна епидемиолошка ситуација на територији коју покрив наша здравствена установа је стабилна. Када је млађа популација у питању могу да кажем да је повећан број деце са дигестивним тебама и температуром“, нагласила је Достана Грковић.

Дом здравља у Ораховцу има и своје здравствене пунктове у Великој Хочи, Средској, Мушникову и Новаку. О здрављу тамошњих Срба брине 27 здравствених радника.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button