Османи: Ангажовање САД у процесу дијалога кључно за успешан исход на добробит грађана Косова

Делегација америчког Стејт департмента коју је предводио високи званичник Дерек Шоле, у пратњи амбасадора САД у Приштини Џефрија Ховениера и заменика помоћника државног секретара Габријела Ескобара као и других представника Стејт департмента и америчке амбасаде састала се данас са председниом институција у Приштини Вјосом Осамни.

Османи и Шоле су током разговора потврдили одличне односе Сједињених Америчких Држава које су, како је наглашено, главни савезник Косова. Истакнута је и обострана посвећеност даљем јачању сарадње.

Османи је захвалила због проактивног ангажовања САД у процесу дијалога. Нагласила је да је повећано ангажовање Америке кључно за обезбеђивање успешног исхода за добробит грађана Косова.

Коначни споразум Београда и Приштине би, верује Османи морао да се заснива на међусобном признавању и да има за циљ побољшање живота грађана и постизање одрживог и дугорочног мира у региону.

„Косово је спремно да настави, са пуном посвећеношћу, да буде конструктивна страна у координацији са САД, дајући предлоге који доприносе постизању таквог споразума“, нагласила је.

Османи се посебно осврнула на, како је рекла, савезништво и блискост Србије са Русијом наводећи да је то потенцијална опасност не само за Косово, већ и за евроатлантски савез. 

Наводи да Србија, уз подршку Русије, наставља да буде дестабилизујућа сила и претња одрживом миру у региону.

Подсетила је на иницијативу стратешког дијалога са САД, коју је пре шест месеци формално покренула и изразила спремност да се овај процес убрза за добробит грађана Косова и САД.

Повезани чланци

Back to top button