Османи: Хоти погрешио када је пристао на престанак лобирања за Косово

Председница тзв. Косова Вјоса Османи сматра да је одлука Авдулаха Хотија била једна од највећих грешака и истакла  да је он погрешио што је прихватио да тзв. Косово не лобира одређени период за признања и чланства у међународним организацијама.

Током дискусије о будућности Косова у оквиру Школе међународних напредних студија „Џон Хопкинс“, Османи је нагласила да је у Вашингтонском споразуму ствар са којом Косово има проблем, али која је већ истекла и више није проблем, такозвани мораторијум на спољну политику.

„У суштини захтевало да Косово не лобира за међународно признање и чланства у организацијама“, рекла је Вјоса Османи, а преноси Кљан Косово.

Она је навела да је самопрокламовано Косово имплементирало већину осталих тачака споразума потписаног 4. септембра 2020. године, али да је ова тачка била веома проблематична за Косово.

„То је била једна од највећих грешака коју је било који косовски премијер или лидер икада направио у било ком процесу повезаним са Србијом, донекле изједначавајући напоре и борбу да се стекну признања државе чије је проглашење независности било у складу са међународним правом према оцени Међународног суда правде са оним што је Србија незаконито радила користец́и нелегална средства у процесу повлачења признања. То је била једна од великих грешака јер се тиме учинило да политика Косова зависи од тога шта Србија каже“, закључила је Вјоса Османи.

(извор: Спутњик)

Повезани чланци

Back to top button