Osmani: Hoti pogrešio kada je pristao na prestanak lobiranja za Kosovo

Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani smatra da je odluka Avdulaha Hotija bila jedna od najvećih grešaka i istakla  da je on pogrešio što je prihvatio da tzv. Kosovo ne lobira određeni period za priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama.

Tokom diskusije o budućnosti Kosova u okviru Škole međunarodnih naprednih studija „Džon Hopkins“, Osmani je naglasila da je u Vašingtonskom sporazumu stvar sa kojom Kosovo ima problem, ali koja je već istekla i više nije problem, takozvani moratorijum na spoljnu politiku.

„U suštini zahtevalo da Kosovo ne lobira za međunarodno priznanje i članstva u organizacijama“, rekla je Vjosa Osmani, a prenosi Kljan Kosovo.

Ona je navela da je samoproklamovano Kosovo implementiralo većinu ostalih tačaka sporazuma potpisanog 4. septembra 2020. godine, ali da je ova tačka bila veoma problematična za Kosovo.

„To je bila jedna od najvećih grešaka koju je bilo koji kosovski premijer ili lider ikada napravio u bilo kom procesu povezanim sa Srbijom, donekle izjednačavajući napore i borbu da se steknu priznanja države čije je proglašenje nezavisnosti bilo u skladu sa međunarodnim pravom prema oceni Međunarodnog suda pravde sa onim što je Srbija nezakonito radila koristeći nelegalna sredstva u procesu povlačenja priznanja. To je bila jedna od velikih grešaka jer se time učinilo da politika Kosova zavisi od toga šta Srbija kaže“, zaključila je Vjosa Osmani.

(izvor: Sputnjik)

Povezani članci

Back to top button