Отворена Видовданска ликовна колонија у Грачаници

Изложбом уметничких радова са претходних ликовних колонија у Галерији Дома културе у Грачаници отворена је ликовна колонија којом су званично отпочеле јубиларне 30. Видовданске свечаности, ове године, како су организатори најавили, у измењеним околностима.

Услед мера заштите због коронавируса на овогодишњој ликовној колонији изостала је изложба добитника „Лонгина“ за 2019. годину, ликовног ствараоца Милоша Шобајића.

Галеријски простор испунили су најбољи радови еминентних уметника са претходних колонија. Први пут, после 22. године од оснивања  на колонији не учествују уметници из уже Србије, Црне Горе, Републике Спрске, а на отварању је изостала и публика.

Једанаесторо уметника са читавог Косова и Метохије боравиће у Грачаници, а док буду сликали, у потпуности ће морати да се придржавају мера социјалне дистанце, саопштили су организатори.  

Подсетивши да је за Видовданску ликовну колонију вежу само драге успомене, уметница из Митровице Милена Дунђерин, похвалила је све који раде на организацији овог културног догађаја у Грачаници.

„Двадесетпрви век дефинитивно није век уметности, а захваљујући њима и даље се негује и поштује стваралаштво и савремени приступ уметности“, нагласила је уметница.

Изложбу и ликовну колонију отворио је председник општине Грачаница Срђан Поповић подсетивши да је задатак свих нас да сачувамо вредности које поседујемо, те да треба да наставимо и надоградимо наследство које су нам оставили прецу, поготову сада у тешким временима.

„Без тог дела наш културни идентитет изгледао би потпуно другачији, што значи да би и ми без Видовдана били друштво другачијег живота и другачијег схватања, културе и духовности“, рекао је Поповић и уметницима пожелео пријатан боравак у Грачаници.  

Канцеларија за Косово и Метохију, Министраство културе и информисања, Општина Грачаница и Скупштина Града Приштине су покровитељи Видовданских свечаности 2020.

Иван Миљковић

Повезани чланци

Back to top button