Otvorena Vidovdanska likovna kolonija u Gračanici

Izložbom umetničkih radova sa prethodnih likovnih kolonija u Galeriji Doma kulture u Gračanici otvorena je likovna kolonija kojom su zvanično otpočele jubilarne 30. Vidovdanske svečanosti, ove godine, kako su organizatori najavili, u izmenjenim okolnostima.

Usled mera zaštite zbog koronavirusa na ovogodišnjoj likovnoj koloniji izostala je izložba dobitnika „Longina“ za 2019. godinu, likovnog stvaraoca Miloša Šobajića.

Galerijski prostor ispunili su najbolji radovi eminentnih umetnika sa prethodnih kolonija. Prvi put, posle 22. godine od osnivanja  na koloniji ne učestvuju umetnici iz uže Srbije, Crne Gore, Republike Sprske, a na otvaranju je izostala i publika.

Jedanaestoro umetnika sa čitavog Kosova i Metohije boraviće u Gračanici, a dok budu slikali, u potpunosti će morati da se pridržavaju mera socijalne distance, saopštili su organizatori.  

Podsetivši da je za Vidovdansku likovnu koloniju vežu samo drage uspomene, umetnica iz Mitrovice Milena Dunđerin, pohvalila je sve koji rade na organizaciji ovog kulturnog događaja u Gračanici.

„Dvadesetprvi vek definitivno nije vek umetnosti, a zahvaljujući njima i dalje se neguje i poštuje stvaralaštvo i savremeni pristup umetnosti“, naglasila je umetnica.

Izložbu i likovnu koloniju otvorio je predsednik opštine Gračanica Srđan Popović podsetivši da je zadatak svih nas da sačuvamo vrednosti koje posedujemo, te da treba da nastavimo i nadogradimo nasledstvo koje su nam ostavili precu, pogotovu sada u teškim vremenima.

„Bez tog dela naš kulturni identitet izgledao bi potpuno drugačiji, što znači da bi i mi bez Vidovdana bili društvo drugačijeg života i drugačijeg shvatanja, kulture i duhovnosti“, rekao je Popović i umetnicima poželeo prijatan boravak u Gračanici.  

Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Ministrastvo kulture i informisanja, Opština Gračanica i Skupština Grada Prištine su pokrovitelji Vidovdanskih svečanosti 2020.

Ivan Miljković

Povezani članci

Back to top button