Петар Божовић наступа у српским срединама на КиМ

Књижевно-сценски час са глумцем Петром Божовићем биће организован у Осојану, Гораждевцу, Грачаници и Зубином Потоку у периоду од 20. до 24. фебрура саопштено је из Дома културе у Грачаници.  

У сваком од наведених места  Петар Божовић ће говорити мисли Светог Николаја Велимировића и Његошеву „Лучу микрокозму“, саоштавају организатори. 

 Распоред наступа:

  • 20. 02. 2024. године у 18 часова Дом културе „Грачаница “ 
  • 21. 02. 2024. године у 14 часова Богословија „Свети Кирило и Методије“ Призрен
  • 22. 02. 2024. године у 13 часова Гимназија Гораждевац
  • 23. 02. 2024. године у 13 часова ОШ „Радош Тошић“ Осојане
  • 24. 02. 2024. године у 18 часова Дом културе „Стари Колашин“ Зубин Поток 

Петар „Пера“ Божовић (Земун, 22. мај 1946) је српски филмски, позоришни и телевизијски глумац. Током вишедеценијске каријере одиграо је близу двеста филмских и ТВ улога, у сарадњи са најзначајнијим југословенским редитељима.

Најупечатљивије ликове по којима га памти публика остварио је у филмовима Живка Николића. Остао је незабораван и ушао у филмске антологије као Зељо у „Чуду невиђеном“, Ђорђе „Жорж“ у „Лепоти порока“, Начелник Максим у трагикомедији „У име народа“, доктор за љубавне проблеме у филму „Чекај ме, ја сигурно нећу доћи“, Атифага у филму „Нож“, Слоба у филму „Лепа села лепо горе“ и инспектор Тртовић у филму „Бумеранг“.

Добитник је многобројних награда и признања, као што су: Награда „Павле Вуисић“ за изузетан допринос уметности глуме на домаћем филму (2011), „Златни печат“ за изузетан допринос филмској уметности, две „Стеријине награде“ за улоге у представама „Камен за под главу“ (1978) и других. 

Покровитељ акције је привредник из Београда Бранислав Баћовић власник фирме „Транспортшпед“. 

Повезани чланци

Back to top button