Petar Božović nastupa u srpskim sredinama na KiM

Književno-scenski čas sa glumcem Petrom Božovićem biće organizovan u Osojanu, Goraždevcu, Gračanici i Zubinom Potoku u periodu od 20. do 24. februra saopšteno je iz Doma kulture u Gračanici.  

U svakom od navedenih mesta  Petar Božović će govoriti misli Svetog Nikolaja Velimirovića i Njegoševu „Luču mikrokozmu“, saoštavaju organizatori. 

 Raspored nastupa:

  • 20. 02. 2024. godine u 18 časova Dom kulture „Gračanica “ 
  • 21. 02. 2024. godine u 14 časova Bogoslovija „Sveti Kirilo i Metodije“ Prizren
  • 22. 02. 2024. godine u 13 časova Gimnazija Goraždevac
  • 23. 02. 2024. godine u 13 časova OŠ „Radoš Tošić“ Osojane
  • 24. 02. 2024. godine u 18 časova Dom kulture „Stari Kolašin“ Zubin Potok 

Petar „Pera“ Božović (Zemun, 22. maj 1946) je srpski filmski, pozorišni i televizijski glumac. Tokom višedecenijske karijere odigrao je blizu dvesta filmskih i TV uloga, u saradnji sa najznačajnijim jugoslovenskim rediteljima.

Najupečatljivije likove po kojima ga pamti publika ostvario je u filmovima Živka Nikolića. Ostao je nezaboravan i ušao u filmske antologije kao Zeljo u „Čudu neviđenom“, Đorđe „Žorž“ u „Lepoti poroka“, Načelnik Maksim u tragikomediji „U ime naroda“, doktor za ljubavne probleme u filmu „Čekaj me, ja sigurno neću doći“, Atifaga u filmu „Nož“, Sloba u filmu „Lepa sela lepo gore“ i inspektor Trtović u filmu „Bumerang“.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, kao što su: Nagrada „Pavle Vuisić“ za izuzetan doprinos umetnosti glume na domaćem filmu (2011), „Zlatni pečat“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, dve „Sterijine nagrade“ za uloge u predstavama „Kamen za pod glavu“ (1978) i drugih. 

Pokrovitelj akcije je privrednik iz Beograda Branislav Baćović vlasnik firme „Transportšped“. 

Povezani članci

Back to top button